У ці листопадові дні все українство по всьому світу вшановує пам’ять мільйонів українців, яких московсько-більшовицька орда замучила Голодомором.


Поразка у Визвольній боротьбі української нації за незалежність у 1917 — 1920 роках призвела до втрати державності та окупації наших земель російськими більшовиками. Держава, яка є гарантом безпеки своїх громадян, була знищена, і тому окупанти розпочали свій найкривавіший злочин — Голодомор, аби винищити генетичну пам’ять нескореного українського народу.


У це важко повірити — у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» зберігаються свідоцтва про смерть загиблих від Голодомору, і у багатьох з них у графі «причина смерті» зроблено запис: «українець». Це дуже символічно. Адже головним завданням ворога було знищити мільйони людей тільки через те, що вони українці, і перекувати самобутню українську націю на безликий «совєцький народ».


Відомий вчений, основоположник поняття «геноцид» Рафаїл Лемкін писав: «Голодомор є класичним прикладом радянського геноциду, найдовшого й наймасштабнішого експерименту з русифікації, а саме — винищення української нації».


На жаль, сьогодні Кремль і його керівництво розпочало нову війну проти Української держави. Війну проти українського народу за його бажання бути вільним на своїй землі. За бажання вільно висловлювати свою думку, говорити рідною мовою.


Але запалені у мільйонів українців свічки у вікнах, символ пам’яті жертв Голодомору, нагадують нам усім, яку страшну ціну ми заплатили за втрату держави.


Тому сьогодні всі разом, незважаючи на спроби нас роз’єднати, ми пліч-о-пліч обороняємо українську землю від окупанта. І я переконаний, що ми звільнимо українські землі від ворога і захистимо наших громадян.


Закликаю всіх українців у всіх країнах світу у День пам’яті жертв Голодоморів запалити на вікні свічку пам’яті за невинно замученими рідними та мільйонами українців. Нехай пам’ять про наших загиблих співвітчизників зміцнює нас, об’єднує у боротьбі за свою державу, у боротьбі з російським імперіалістом!


Вічна пам’ять жертвам Голодоморів 1921 року, 1932—1933 років, 1947 року! Вічна пам’ять жертвам російських окупантів!


Пам’ятаємо та перемагаємо!


Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.