Протягом тижня, що минає, середня закупівельна ціна на сире молоко гатунку екстра зросла на 27 копійок – до 8,37 грн. за кг. За молоко вищого гатунку в середньому платили 7,63 грн./кг – на 14 копійок більше, ніж минулого тижня. Молоко першого гатунку зросло в ціні на 9 копійок – до 7,19 грн./кг.

 

Як повідомляють в Асоціації виробників молока, найвищу ціну за літр молока екстра гатунку просили на Чернігівщині – 8,71 грн., а найнижчу – на Київщині та Волині – 7,90 грн. Максимальну ціну за таке молоко платили в Полтавській області – 8,55 грн., а найнижчу у Луганській – 6,20 грн. Молоко першого гатунку коштувало найбільше у Тернопільській області – 8 грн. за кг, найменше – у Львівській – 6 грн.

 

Зростають ціни на молоко та молочні продукти і на полицях супермаркетів. Середня ціна на молоко пастеризоване (жир – 3,2%) за тиждень зросла на 5 копійок і становила 25 грн. за кг. Ціна на йогурт питний збільшилася на 1,27 грн. – 45,93 грн. за кг.

 

Підвищення цін на молоко спричинила низка факторів. Це, передусім, дефіцит сировини на ринку, що утворився через скорочення поголів’я за останні роки та сезонний спад надоїв.

 

Інший фактор, що впливає на ціну – зростання собівартості продукції, яке спричинила девальвація національної валюти. З іншого боку, переробники зазначають, що інфляційні процеси дають можливість корелювати прибутковість. Адже в разі збільшення цін на сировину при стабільній гривні варто було б очікувати різкого скорочення продажів.

 

Зростають також ціни на дизпаливо – іншої ємної частини собівартості продукції. Так, на 25 листопада середня ціна на дизпаливо становила 20,58 грн.

 

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.

 

Голос України