Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман закликав Парламентську асамблею Ради Європи «називати речі своїми іменами» і повною мірою відобразити факт російської агресії проти України, що призвела до нинішньої ситуації на Донбасі та незаконної окупації Криму. Про це Володимир Гройсман заявив під час зустрічі з доповідачем Комітету з політичних питань і демократії Парламентської асамблеї Ради Європи Крістіною Зеленковою (на знімку), обговорюючи її доповідь про «політичні наслідки кризи в Україні».

За словами керівника парламенту, українська сторона готова у повному обсязі виконувати Мінські домовленості. «Жодних альтернатив мирному плану Президента України і Мінським домовленостям у «нормандському форматі» немає», — зазначив він та додав, що Верховна Рада «дуже швидко» виконає всі завдання у контексті імплементації Мінських угод.

Разом з тим, за словами Володимира Гройсмана, Мінські домовленості «вселяють надію, але не повинно створюватися жодних ілюзій». На його думку, нині скасовувати санкції проти Російської Федерації, яка здійснює щодо нашої країни військову, економічну й інформаційну агресію, не можна.

У свою чергу Крістіна Зеленкова поінформувала: мета візиту — вивчення шляхів забезпечення «довгострокового миру і стабільності» і заявила, що підтримує необхідність збереження суверенітету і територіальної цілісності України. Також вона виступає за встановлення повного контролю нашої країни над її державним кордоном з Росією.

Володимир Гройсман на прохання Крістіни Зеленкової розповів про законодавче забезпечення виконання Мінських домовленостей у частині проведення місцевих виборів.

За його словами, місцеві перегони на території усієї держави, у тому числі, на Донбасі, мають відбутися на підставі конституційної реформи, котра має бути завершена до жовтня цього року, із внесенням відповідних змін у частині децентралізації до законодавства. «Модель децентралізації, яку ми пропонуємо, влаштує усі регіони України, у тому числі, Донецьку і Луганську області», — зазначив Голова Верховної Ради. Дата проведення цих виборів, сказав Володимир Гройсман, залежатиме від того, як відбуватиметься процес впровадження Мінських домовленостей від 12 лютого.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.