Фракція «Батьківщина» активно обстоювала закон, що охоплює весь спектр проблем, з якими зіткнулися переміщені виші. Тому підписання Президентом закону щодо діяльності вищих навчальних закладів та наукових установ, які були евакуйовані з непідконтрольних територій Донбасу та Криму, у фракції назвали одним із найважливіших освітніх рішень країни за останні три роки.


За словами народного депутата від «Батьківщини» Олексія Рябчина, ухвалення цього закону — українська перемога на інтелектуальному фронті. Адже його реалізація дасть переселеним вищим навчальним закладам можливість витрачати матеріальні та інтелектуальні ресурси на розвиток, а не на боротьбу з бюрократією.


«Є військовий український фронт у зоні АТО, а є інтелектуальний, законодавчий — у залі Верховної Ради. Сьогодні ми переходимо від тези про захист території до тези боротьби за уми людей з Донбасу та Криму. Раніше викладачам переміщених вишів доводилося починати свою роботу на підконтрольній Україні території з нуля. Більшість із них не могли вивезти навіть документацію, але вони зберегли найголовніше — науковий потенціал проукраїнського Донбасу і Криму», — пояснив депутат.


За словами Олексія Рябчина, передбачена законом дебюрократизація поставить переселені виші в рівні умови з іншими українськими вищими школами і лише поліпшить конкуренцію між навчальними закладами.


Вл. інф.