«Деякі громадяни займаються самолікуванням, оскільки не довіряють медикам. Інформацію про препарати, зокрема антибіотики, дізнаються в Інтернеті. Як змусити людей звертатися по пораду до лікаря? Можливо, треба антибіотик продавати за рецептом?»


Наталія ЦАРИК.


Волинська область.


Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга БОГОМОЛЕЦЬ (на знімку):

 


— Майже половина антибіотиків — не лікують хворобу, а приносять шкоду організму, тому що купуються пацієнтами в аптеках без показань для лікування, а також знищують корисні бактерії.
Проблема застосування таких препаратів та резистентності до них є однією з найсерйозніших загроз глобальної охорони здоров’я. Стійкість до антибіотиків зростає з кожним роком, і необхідно вже нині докладати всіх можливих зусиль для вирішення цього питання.


Наприклад фахівці клініки «Шаріте» (Німеччина), які лікують наших поранених бійців із зони АТО, зазначають, що не лише у військових, а й у інших пацієнтів з України спостерігається значна резистентність до антибіотиків, а процес їх підбору дуже складний. Наявність такого стану спричиняє необхідність проводити терапію більш потужними антимікробними препаратами у вищій дозі, що тягне за собою ще й збільшення кількості побічних реакцій від прийому ліків та ускладнень.


Звичайно, не останню роль у розвитку резистентності до антибіотиків відіграє вплив фармацевтичного ринку, фінансових компаній, ЗМІ, які зацікавлені в отриманні прибутку. Проте відповідальність за майбутнє лежить на кожному з нас, і свідомість має перемагати прагнення до збагачення.


У жодній країні Європи не дозволено вільно продавати антибіотики в аптеках. Я наполягаю на забороні реклами лікарських засобів, але впевнена, що це не буде зроблено нинішньою каденцією Верховної Ради, тому що особи, які отримують прибутки від такої реклами, сьогодні перебувають у парламенті.


Міністерство охорони здоров’я вже цього року має за-твердити й адаптувати європейські стандарти лікування. Це означає, що антибіотики мають продаватись в аптеці за рецептом, а медик повинен нести персональну відповідальність за якість лікування.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».