У Миргороді відзначили 75-річчя розквартированої тут 831-ї бригади тактичної авіації. З цієї нагоди тут відбулося урочисте шикування військовослужбовців. Кращі з них одержали заслужені відзнаки. З поважним ювілеєм лицарів неба, крім їхнього командування, привітали представники влади та громадськості, митці.

При цьому всі згадували бойовий шлях частини, народженої наприкінці листопада 1941 року, тобто під час Другої світової війни. Не лише ветерани пам’ятають авіаполк, льотчики якого уславили себе у боях із повітряними асами ворога. Продовжувачі їхньої ратної справи стали гідними спадкоємцями тієї слави. Свою відвагу й майстерність вони неодноразово демонстрували в зоні АТО.


Зрештою, навіть після того, як Мінські угоди унеможливили використання авіації у боротьбі з терористами, бойова міць бригади залишається важливим засобом стримування агресора. Миргородські авіатори сьогодні стережуть наше небо разом з іншими підрозділами протиповітряної оборони, входять до складу сил швидкого реагування.


Більш ніж помітним є їхній внесок у зміцнення авторитету українського війська на міжнародній арені. Постійно навчаючись і вдосконалюючи свої навички, пілоти бригади беруть участь у престижних авіашоу й зазвичай повертаються звідти переможцями. Цього року майстерністю наших асів знову захоплювались у Словаччині та Румунії.


Зокрема, на авіашоу SІAF-2016 у Словаччині військовий льотчик із Миргорода Олександр Оксанченко став кращим за підсумками дводенних виступів. Хоча, звісно, найбільшою спільною перемогою авіатори вважатимуть вигнання окупантів із української землі. Про неї вони не лише мріють, а й докладають до цього неабияких зусиль.

Полтавська область.

 


На знімку: вартового неба миргородські авіатори поставили навіть на в’їзді до свого містечка.


Фото з архіву автора.