Президент України Петро Порошенко, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, народні депутати та урядовці взяли участь у заходах до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні.


Геноцид, який відбувся в тридцятих роках минулого століття, став прямим наслідком втрати державності в двадцятих, наголосив у своєму виступі глава держави. А окупація України радянською Росією стала можливою внаслідок роз’єднання та внутрішніх чвар політичних сил молодої української держави, які входили і виходили з коаліцій; розгойдували вулицю; плели один проти одного інтриги й піднімали повстання.


На думку очільника країни, колективізація й придушення опору селянства, винищення української інтелігенції та ліквідація української церкви не дали результату, на який розраховували в Москві. «Тоді тоталітарний режим спланував Голодомор та втілив його в життя в масштабах геноциду, — сказав він. — Імперія намагалася знищити будь-які можливості для національного самовизначення нашої держави. Реалізація цієї мети передбачала ліквідацію національно-свідомої частини тогочасного суспільства, насамперед селянства та інтелігенції».

 

Петро Порошенко наголосив: Голодомор 1932—1933 років українців не зламав. Після десятиліть нищення Україна звелася на ноги і в 1991 році поставила крапку в історії імперії. Глава держави підкреслив: «Злочини проти людяності не мають терміну давності. Із об’єктивних причин організаторів Голодомору неможливо покарати, але вірю, що вони вже горять в геєні вогняній. Ми ж маємо виконати святий обов’язок перед пам’яттю мільйонів закатованих голодом українців — маємо зберегти Україну. Єдину, соборну, незалежну».


«Президент дав доручення МЗС активізувати зусилля для визнання Голодомору геноцидом українців іншими країнами, — написала пізніше на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник глави парламенту Ірина Геращенко. — У 2018-му відзначатимемо 85-ту річницю страшної трагедії. 


Світ має визнати факт геноциду. Це завдання не лише нашим дипломатам, а й політикам — доносити правду іншим парламентам, іншим країнам і народам, аби про Голодомор, що знищив до 11 мільйонів українців, знали всі».


У заходах, приурочених сумній даті, разом із державними діячами взяли участь і свідки тих страшних днів. Микола Онищенко був очевидцем голодомору, а пізніше, через агресію Росії на Донбасі, став вимушеним переселенцем. Він розповів про жахіття 1932—1933 років: коли у людей відбирали всю їжу і через голод траплялись навіть випадки канібалізму. «Вічна слава невинно загиблим. І слава нашим захисникам, які боронять Україну від навали з Росії», — завершив свою розповідь М. Онищенко.


Вшановували пам’ять про закатованих голодом на території Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору. Президент Петро Порошенко підкреслив необхідність створення музейної частини у цьому комплексі.


Учасники заходу встановили запалені лампадки й вшанували пам’ять невинно убієнних хвилиною мовчання.


Вл. інф.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (справа наліво) під час панахиди.

 

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА  (прес-служба Президента України).