Учора Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко побувала з робочим візитом у Черкасах.


Насиченою і взаємозацікавленою була зустріч Ірини Геращенко зі студентами та викладачами кафедри військової підготовки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.


Як повідомив ректор навчального закладу Олександр Черевко, підготовку офіцерів запасу університет розпочав нинішнього року. До цього жоден виш в області не мав кафедри військової підготовки.


Ірина Геращенко познайомилася і поспілкувалася з майбутніми молодшими лейтенантами, а нині студентами-істориками, біологами, математиками, фізкультурниками. Поцікавилася звідки вони родом і які будують плани на майбутнє.


— На кафедрі навчається 120 студентів, — розповів Першому заступнику парламенту керівник військової кафедри, кандидат педагогічних наук, полковник запасу Валерій Монастирський. — З них 101 хлопець і 19 дівчат.

Брали ми на військову підготовку студентів з активною громадянською позицією, фізично витривалих та успішних у навчанні. Серед них є й контрактники ЗСУ. Вони навчаються за індивідуальною програмою. Є діти учасників АТО та військовослужбовців. Працюють на кафедрі колишні кадрові військові. Зокрема, учасник АТО, захисник Донецького аеропорту, боєць 81-ї аеромобільної бригади Євген Івко, який не з теорії, а з власного бойового шляху ділиться зі студентами досвідом. Наші вихованці навчатимуться два роки, опанують спеціальності «Бойове застосування механізованих з’єднань, частин, підрозділів», «Психологія» і їм буде присвоєно первинне офіцерське звання молодших лейтенантів. Крім студентів нашого вишу, зазначив Валерій Монастирський, на кафедрі проходять підготовку також студенти Черкаського державного технологічного університету.
Ірина Геращенко подякувала майбутнім офіцерам за їх свідомий громадянський вибір, патріотичну позицію, палке бажання допомогти рідній країні у важкі часи випробувань.


Побувала також Перший заступник глави парламенту в Черкаській обласній лікарні. У відділенні відновного лікування Ірина Геращенко тепло поспілкувалася з учасниками АТО, які проходять курс реабілітаційного лікування. Колишні бійці ЗСУ змогли поставити запитання, які їх найбільше хвилюють, і отримати на них вичерпні відповіді.


Хвилюючим і сердечним видалося відвідання рідної для Ірини Геращенко 26-ї черкаської загальноосвітньої школи, яку вона, золота медалістка, закінчила у 1988 році. Тепер школа носить звання генерал-майора Ігоря Момота, загиблого разом зі своїми побратимами-прикордонниками на східних рубежах України. Герой-прикордонник також закінчував 26-ту школу... Ірина Геращенко разом зі школярами та педагогами поклала живі квіти до пам’ятної дошки Ігорю Момоту, ознайомилася з меморіальною кімнатою-музеєм, який розповідає про життєвий і військовий шлях колишнього командира навчального Центру підготовки Держприкордонслужби України Ігоря Момота. На пам’ять про зустріч у рідній школі молодші школярики подарували гості ляльку-мотанку та вишитого святого Миколая, яких виготовили власноруч.


Того самого дня Перший заступник Голови Верховної Ради ознайомилася з виробництвом військової продукції на державному підприємстві «Науково-виробничий комплекс «Фотоприлад», прочитала лекцію для студентів Черкаського технологічного університету, провела зустріч з керівниками Черкаської ОДА, на якій було обговорено проблеми створення національного природного парку «Холодний Яр».

Черкаси.