Минулої суботи в багатьох селах і містах Полтавщини відбулися скорботні урочистості. За традицією, на загальнообласний захід земляки зібралися біля Кургану Скорботи, що поблизу Мгарського монастиря під Лубнами. Ще зранку представники довколишніх районів і обласні посадовці пройшли ходою та поклали квіти до символічного дзвону, який увінчує Курган.

 

А надвечір чимало полтавців відгукнулися на заклик обласної влади та деяких громадських організацій пройти скорботною ходою від Театральної площі до Свято-Успенського кафедрального собору. На згаданій площі молоді митці-аматори показали проникливу тематичну композицію. Саме тут усі присутні приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання, а потім, запаливши свічки та лампадки.

 

Прикро, та заходи вкотре засвідчили розбіжності між декларованими намірами всенародно вшанувати пам'ять невинно убієнних голодом і реаліями. Адже у "столиці" краю, який постраждав від організованих тодішньою комуністичною владою голодоморів чи не найбільше, того суботнього дня загальної жалоби не відчувалося. Керівники обласного центру вже не вперше знехтували згаданою ходою. На офіційному сайті міськради відбулися кількарядковим нагадуванням про День пам'яті з інформацією про те, що напередодні "в холі Полтавської міської ради транслювався тематичний відеоролик, палала свічка пам'яті". При цьому міська влада досі не спромоглася встановити в пам'ять про жертв бодай скромну меморіальну дошку, не кажучи вже про гідний вшанування мучеників пам'ятник. Тож навіть лампадок із запаленими свічками учасникам ходи ставити було нікуди -- ними знову обставляли стіни собору.

 

За такого ставлення "батьків" міста до загальнонаціонального Дня пам'яті чи варто дивуватися тому, що, скажімо, під час скорботної ходи центральною вулицею небайдужі полтавці повсюдно натрапляли на зовсім інші прикмети суботи -- з піснями, танцями, веселощами. Вже за якусь сотню метрів від площі яскравий сіті-лайт клубу-ресторану "Муза-бар" закликав на музично-танцювальний "дєвічнік", а на сусідній вулиці, у пивниці "Сто доріг", яка позиціонує себе осередком україномовної музики й "тусовки", в цей час готувалися до ювілейного концерту рок-гурту "Майор Пронін". Ще звабливіший був розклад суботнього вечора розташованого також в історичному центрі міста концерт-холу "Вілла крокодила". Тут запрошували на концерт дуже популярної серед молоді української рок-групи "Валентин Стрикало". Її учасники постійно гастролюють містами колишнього Союзу, переважно російськими, а національно свідомих полтавців вирішили "потішити" саме в день жалоби.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтава.

 

Голос України