Учора в Святошинському районному суді міста Києва відбувся в режимі відеоконференцзв’язку із Ростовським обласним судом допит колишнього президента Віктора Януковича як свідка у справі за обвинуваченням п’ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» у вбивствах активістів Майдану.


В. Януковичу були поставлені запитання щодо причин відкладення моменту підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у 2013 році, щодо причетності екс-президента до побиття студентів на Майдані 30.11.2013 року. Окрім того, питання як сторони захисту, так і обвинувачення стосувалися прийняття наказів В. Януковичем щодо врегулювання подій, які відбувались у період з 30.11.2013 р. по 22.02.2014 р., в тому числі щодо застосування спецзасобів правоохоронними органами стосовно мітингувальників та вбивств на Майдані 20.02.2014 року. Прокуратура намагалася з’ясувати, чи приймалися В. Януковичем особисто або спільно, або у злочинній змові із високопосадовцями чи будь-якими іншими особами рішення щодо розстрілів мітингувальників.


Екс-президент протягом усього допиту притримувався позиції, що наказів про застосування спецзасобів, які призвели до кровопролиття на Майдані, він не приймав, так як і рішень щодо побиття студентів 30.11.2013 року. При цьому він неодноразово наголошував, що на сьогодні мало б бути встановлені  результати розслідувань діючою владою вбивств на Майдані та покарано винних.


Окрім того, перед допитом, під час оголошення судом перерви, Генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив підозру екс-президенту Віктору Януковичу у державній зраді. Журналістам Ю. Луценко повідомив, що під час режиму відеоконференції із Ростовським обласним судом картинка була вимкнена, але В. Янукович чув тест оголошеної підозри. При цьому повідомлення про підозру у вчиненні злочинів було вручено адвокату В. Януковича та розіслано за всіма відомими адресами місця проживання екс-президента.