Три сотні працівників комунального підприємства "Херсонелектротранс" (воно обслуговує тролейбусні маршрути обласного центру) залишилися без грошей на заробітну платню, "комуналку", придбання запчастин та витратних матеріалів. Державна виконавча служба арештувала всі рахунки КП -- і у Держказначействі, і в банку. Підстава -- судова ухвала про необхідність сплатити понад 5,8 мільйона гривень заборгованості перед бюджетом та Пенсійним фондом.

 

Начальник Головного управління Пенсійного фонду Херсонщини Зінаїда Лазарєва у бесіді з кореспондентом "Голосу України" зазначила, що борги комунальне підприємство накопичувало роками, в тому числі й перед власними ветеранами, котрі виходили на пенсію достроково. Міська влада двічі виділяла з бюджету дотації для часткового погашення заборгованості, але цілком її позбутися не вийшло. Звідси й наслідки у вигляді блокування рахунків.

 

Дев'ять із кожних десяти пасажирів херсонських тролейбусів "традиційно" є пільговиками, і за такого стану справ "Херсонелектротранс" приречений існувати від дотації до субвенції. Тож якщо муніципальна влада чергової дотації задля виживання не "підкине", тролейбуси за кілька тижнів на вулиці обласного центру можуть і не вийти. Але вийдуть їх водії та слюсарі -- на страйк, у пікети чи на голодовку.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України