Твори переможців першого східноукраїнського літературно-мистецького конкурсу "Кальміюс", у якому взяли участь молоді майстри слова з п'яти областей -- Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської, увійшли до збірки, що незабаром побачить світ у київському видавництві.

 

На знімку:

 

у Краматорську в рамках літературно-мистецького свята
відбулися майстер-класи
з писанкарства, лялькарства, виготовлення листівок

 

"До участі в творчому змаганні надійшло більше двох тисяч робіт українською мовою, -- каже організатор конкурсу голова громадської організації "Культурно-освітня фундація Лібері Лібераті" Максим Потапчук. -- У фінал вийшли 227 авторів, зокрема з тимчасово окупованих територій".

 

Переможцями конкурсу, що відбувся у рамках "Східноукраїнського літературно-мистецького проекту", стали Петро Червоний із Дніпра, Олена Кулігіна з Маріуполя, Майя Яривчик із Добропільського району Донецької області, Оксана Дудник із Алчевська Луганської області, Яна Парьохіна з Донецька, Марина Пухир із Костянтинівка та інші. Спеціальні відзнаки видавництва "Кальварія" отримали Олександр Олійник (Краматорськ), Світлана Плахтій (Кривий Ріг), Віталій Киринчук (Дніпро).

 

"Кількість робіт, як і їх географія, свідчать про те, що молодь на сході не просто знає рідну мову, а майстерно нею володіє", -- зазначає Максим Потапчук. За його словами, деякі видавництва, представники котрих входили до журі конкурсу, планують підписати контракти з його переможцями.

 

Відзначали їх (ведучими заходу були Дмитро Званич і Анжеліка Рудницька) у Краматорську, котрий на дві дні перетворився на культурну столицю Донбасу. Взяти участь у літературних зустрічах з письменниками, творчих читаннях, книжкових ярмарках, майстер-класах та концертах, що проходили на десятках майданчиків -- у палацах культури, школах і навіть дитсадочках, прибуло понад 120 митців з усієї України. Перший академічний український театр для дітей та юнацтва привіз зі Львова до промислового міста три вистави, в яких прозвучали народні пісні донецького краю. Тепло зустріли учасники літературного свята і сестер Лесю і Галину Тельнюк, які в супроводі музикантів Луганської обласної філармонії виступили з концертом патріотичної пісні. Почути у їхньому виконанні пісні на слова Тараса Шевченка приїхали слухачі з Дружківки, Бахмута, Костянтинівки, Слов'янська. У цих містах, зокрема у вищих навчальних закладах, бібліотеках, центрах позашкільної роботи також відбулися зустрічі з письменниками та акторами.

 

Як зазначили організатори літературного конкурсу, що став дієвим інструментом культурної деокупації Донбасу, його проводитимуть щорічно. Перший альманах "Кальміюс" з творами переможців вийде за підтримки Благодійного фонду "Карітас Краматорськ".

 

Світлана ЧОРНА.

Фото надано Максимом ПОТАПЧУКОМ.

 

Голос України