28 листопада 2016 року в Святошинському районному суді міста Києва відбувся в режимі відеоконференцзв’язку із Ростовським обласним судом допит екс-президента Віктора Януковича як свідка у справі щодо вбивств на Майдані. Після оголошення судом перерви Генеральний прокурор Ю. Луценко зачитав текст повідомлення про підозру екс-президенту Віктору Януковичу у вчиненні — державної зради; пособництва представникам влади Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та веденні агресивної війни.


Юрій Луценко наголосив: враховуючи те, що В. Янукович перебуває за межами України та не прибуває на виклики, тобто фактично переховується від правоохоронних органів України, зміст підозри оголошується усно, саме повідомлення про підозру вже надіслано на всі відомі адреси його проживання та останнього перебування, а також вручено та надіслано його адвокатам, — зазначається на офіційному сайті Генпрокуратури України.


Під час вручення повідомлення про підозру адвокату В. Януковича правозахисник заявив: «Я сподіваюся, що ви, відповідно до чинного законодавства і КПК, дотримались процедури повідомлення про підозру особі, як це передбачено. Я сподіваюся, ви розумієте, що вручення копії документа адвокату не прирівнюється до оголошення підозри особі, а є лише наданням адвокату копії документа».

Наталя ТИТАРЕНКО.

ТИМ ЧАСОМ

«Янукович міг уберегти Україну від кровопролиття, якби відправив у відставку уряд Азарова» 


— так вважає другий Президент України Леонід Кучма, котрий побував на Закарпатті з одноденною поїздкою. У супроводі голови ОДА Геннадія Москаля він відвідав Іршаву і вручив тамтешній дитячій школі мистецтв фортепіано Essex Steіnway&Sons.


— На початку 2014 року під час революційних подій на Майдані Незалежності в Києві у Януковича були всі можливості вберегти Україну від кровопролиття. Ми (три екс-президенти України) пропонували йому: «Відправ уряд у відставку, як цього вимагають протестувальники, і ситуацію вдасться владнати». Тоді й Крим залишався б в Україні, і на Донбасі не було би бойових дій. Однак Янукович тоді відповів: «Я своїх не здаю». А після розстрілів на Майдані в лютому ситуація стала некерованою з боку адміністрації Президента...


Василь НИТКА.


Закарпатська область.