Учора в Мінську відбулася зустріч голів МЗС держав «нормандського формату». З самого початку планувалося, що сторони до цього дня підготують «дорожню карту», яка визначить послідовність виконання пунктів Мінських угод. Однак через принципові розбіжності між Києвом (пріоритет питання безпеки) і Москвою (наполягає на виконанні політичних зобов’язань) досягти консенсусу не вдалося. І кожна сторона залишилася на своїй позиції.


Перед початком засідання міністрів закордонних справ четвірки Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко повідомила, що українські переговорники наполягатимуть на своєму варіанті «дорожньої карти»: безпека, гуманітарний блок (звільнення всіх заручників) і тільки потім політичні питання.

 

«Українська сторона висловлює обурення фактом невідкриття КПВВ «Золоте», заблокованого з березня 2016 року. Міністр (Павло Клімкін. — Авт.) заявив: готовий сьогодні запросити на відкриття КПВВ своїх колег Штайнмаєра та Еро. Можливо, хоч так росіяни дадуть вказівку ОРДЛО не знущатися із цивільного населення і відкрити нарешті цей пункт», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.


За її словами, Україна наполягає на якнайшвидшому звільненні заручників і це — ключовий пріоритет. Також українська сторона надасть переконливий фактаж порушень режиму тиші на Донбасі з боку російських окупаційних військ і акцентує увагу на небезпеці виникнення екологічної катастрофи на сході України, яку провокують дії РФ.


З огляду на коментарі міністра закордонних справ Німеччини Штайнмаєра перед відльотом до Мінська, головне завдання цих переговорів — зробити стабільнішим режим припинення вогню та відновити процес відведення важкого озброєння у зоні конфлікту, повідомляє DW.


Раніше його російський колега Лавров заявляв, що «нормандській четвірці» навряд чи вдасться домовитися за всіма параметрами «дорожньої карти» українського врегулювання і раунд на рівні голів МЗС може виявитися «зустріччю заради зустрічі». Втім, ніхто з її учасників з самого початку не очікував від неї прориву в переговорному процесі. У кожного з них своя мотивація, і кожен обстоюватиме позиції своєї сторони. Тож сенсацій чекати не варто. Найімовірніше, цей раунд організовано для продовження життя й підтвердження безальтернативності самого мінського формату. І це, схоже, єдиний пункт, за яким у високопоставлених гостей білоруської столиці немає розходжень.

 

P.S. Коли верстався номер, результатів переговорів голів МЗС Німеччини, Франції, України та Росії ще не було оприлюднено. Подробиці читайте в наступному номері «Голосу України».