У Стокгольмі уже вдруге відбувся фестиваль українського кіно, організований Українським інститутом у Швеції, започаткованим у 2014 році на громадських засадах за ініціативи відомої українсько-шведської піаністки Наталії Пасічник. Серед заходів, організованих інститутом, — фестиваль українського кіно минулого року, серія концертів української класичної музики, презентація першої книги про історію України, написаної шведською мовою шведським письменником Пітером Йонсоном, участь у книжковому ярмарку в Гетеборгу тощо.


Цьогоріч укркінофест відбувався в кінотеатрі «Saga», що в центрі Стокгольма. На відкритті презентували «Гніздо горлиці», прем’єра якого нещодавно була в Україні.


— Також ми вирішили показати шведам історико-драматичний фільм Єви Нейман «Пісня пісень», щоб акцентувати увагу на ролі єврейської общини в житті України. Крім цього, на фестивалі був день, присвячений дітям. Ми їм показали мюзикл «Трубач». Закриття кінофестивалю ознаменувалося біографічним історико-драматичним фільмом режисера Сергія Мокрицького про українську жінку-снайпера «Незламна», — зазначила Наталія Пасічник.
Тим часом українські чиновники вже другий рік обговорюють створення Українського інституту і далі заяв, на жаль, справа не рухається.


— Ми все ще сподіваємося, що Мінкульт і МЗС України підтримають нашу візію не словами, а конкретними справами, — каже Наталія Пасічник.

 

Острог 
Рівненської області.

 


На знімку: режисер фільму «Гніздо горлиці» Тарас Ткаченко, директор Українського інституту в Швеції Наталія Пасічник, виконавиця головної ролі у фільмі Римма Зюбіна.


Фото надане автором.