У Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського народні депутати України пройшли підготовку на вищих академічних курсах з питань воєнної безпеки та оборони держави. Такий захід проведено вперше. Уже триває підготовка двох груп народних депутатів, які бажають пройти такий курс, повідомляє прес-служба МОУ.


— Я вам дуже дякую, що ви відважилися на цей експеримент. Кожне заняття — це новий досвід. Інформація, яку ми отримали, є дуже важливою, а досвід спілкування з вами — безцінний. Тепер ми знаємо, що можемо звернутися до університету по поради фахівців, — зазначила народний депутат України, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.


Протягом шести днів із депутатами працювали кращі науково-педагогічні працівники провідного військового вишу держави. За спеціально розробленою програмою під час занять було розглянуто проблемні питання, пов’язані із законодавчою базою, зосереджено увагу на основах стратегії національної безпеки та оборони, структурі та специфіці діяльності видів Збройних Сил України, проблемах і перспективах оборонного відомства, а також питаннях забезпечення міжнародного і цивільно-військового співробітництва, інформаційної безпеки, стандартизації входження в НАТО. Крім теоретичних занять, представники влади мали можливість відвідати одну з авіаційних частин Повітряних сил, де спостерігали, як проходять польоти, відбувається бойове чергування та самі пройшли випробування на тренажерах.


Представники влади зазначили, що лобіюватимуть у Верховній Раді систематичне проведення таких курсів. У своїй роботі народні обранці часто мають справу з питаннями безпеки та оборони, тому їм необхідні підтримка та консультація фахівців, а також глибоке розуміння специфічної проблематики.