У відносинах між Україною та Литвою є невикористаний потенціал у багатьох сферах діяльності, який необхідно задіяти. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій у ході зустрічі з міністром закордонних справ Лінасом Лінкявічюсом під час візиту до Литовської Республіки.


Голова Верховної Ради подякував за підтримку України у контексті протидії військовій агресії Російської Федерації і зазначив, що «генеральний план Путіна — це не тільки дестабілізувати ситуацію в Україні». За словами Голови Верховної Ради, російський агресор має ширші плани, і фактично нині Збройні Сили України, які протистоять агресору на Донбасі, є гарантом спокою й для інших держав. Андрій Парубій обговорив із Лінасом Лінкявічюсом питання регіональної співпраці, зокрема у рамках Балто-Чорноморського союзу.

 

Адже, за словами Голови Верховної Ради, «цей простір має спільну історію, чимало сучасних держав багато років співіснували в рамках спільних державних утворень. Цей простір має потужний транзитний, економічний, торговельний і оборонний потенціал». Також Голова Верховної Ради висловив позицію, що є пропозиція польської сторони розширити взаємодію в рамках союзу регіональної співпраці — «Міжмор’я» — тобто європейських держав, які лежать між Чорним, Балтійським і Адріатичним морями.


Міністр закордонних справ Литви висловив свою підтримку в питанні надання безвізового режиму Україні та висловився за необхідність встановлення контролю над усім кордоном України.


Під час перебування у Вільнюсі Голова Верховної Ради також відвідав музейний комплекс «Меморіал подій 13 січня», зустрівся з представниками української громади у Литві.


Меморіал, розташований поруч із будівлею Сейму Литовської Республіки, увічнює пам’ять захисників Свободи Литви і подій 13 січня 1991 року. Архітектори меморіалу зберегли автентичний фрагмент захисних стін парламенту 1991 року, а також фрагменти захисних барикад, дерев’яні різьблені зображення святих і Діви Марії, а під склом розташовані фотографії загиблих захисників Свободи. Після проголошення Литвою виходу із СРСР та проголошення незалежності Литви 13 січня 1991 року було зроблено спробу здійснити державний переворот з використанням збройних сил. Під час нічного штурму радянськими військовими частинами Вільнюської телевізійної вежі й будівлі Комітету радіо і телебачення загинуло 14 чоловік.


Під час візиту до Литви Андрій Парубій також зустрівся з керівництвом Спілки литовських стрільців. Як зауважив глава українського парламенту на своїй сторінці у Фейсбуці, у Литві збережена столітня традиція стрілецького руху — руху добровольців, резервістів — чоловіків і жінок, які перебувають у постійній готовності боронити зі зброєю у руках незалежність своєї держави. З литовського стрілецького руху виникли перші збройні сили Литви. На стінах в офісі литовських стрільців — портрети наших спільних героїв — князів і гетьманів, зокрема князя Острозького. «Ми маємо подібну історію, адже перші українські військові формування часів Перших визвольний змагань — Українські січові стрільці теж виникли з добровільного стрілецького руху, — наголосив Андрій Парубій. — Ми маємо багато спільних сторінок історії разом з литовським стрільцями. У міжвоєнний час, коли литовцям вдалося зберегти свою державність, вони підтримували українських борців, наприклад, Євгена Коновальця, який навіть мешкав певний час у будинку литовських стрільців у Каунасі. Спілка литовських стрільців підтримувала нас і в часи Революції Гідності. Зараз, коли на Донбасі українські воїни протистоять російській агресії, литовські стрільці заснували окрему потужну групу підтримки України. І як вісімдесят років тому, так і зараз — литовські волонтери допомагають українцям. І ця допомога — неоціненна».


Андрій Парубій також зауважив, що під час зустрічі говорили зі стрільцями про досвід територіальної оборони у Литві та в Україні. «Обмін досвідом з нашими литовським союзниками дуже важливий і цінний, тому що і ми, і вони мають спільний кордон з останньою імперією у Європі, яка загрожує безпеці всього вільного світу», — зазначив Голова Верховної Ради.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Посол України в Литовській Республіці Володимир Яценківський поклали квіти до пам’ятника Т. Г. Шевченку у Вільнюсі та зустрілися з українською громадою міста.

 

Міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс.

 

Журналіст-перекладач, ініціатор заснування української громади в Литві Василь Капкан із примірником газети «Голос України», присвяченим роковинам Голодомору 1932-33 років під час відвідин Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм музейного комплексу «Меморіал подій 13 січня».


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.