У питанні реформування парламенту є повна підтримка Голови Верховної Ради Андрія Парубія, керівництва апарату, секретаріату. Про це заявив радник глави парламенту Андрій Малик на вчорашньому національному форумі, присвяченому дворічній діяльності Верховної Ради.


«Сьогодні намагаємося знайти діалог з усіма учасниками процесу реформування. Звичайно, найважчий момент — це зміни, пов’язані з рішенням депутатського корпусу», — сказав він.


Андрій Малик нагадав, що нещодавно розпорядженням глави парламенту в структурі апарату створено відділ, який працює в рамках реформування Верховної Ради. «Цей відділ має стати зв’язковою ланкою між депутатами, апаратом, громадянськими структурами. У парламенті підтримують реформування Верховної Ради — і цей процес є незворотним», — підкреслив він.


Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Світлана Заліщук наголосила, що парламент спромігся стати двигуном реформ. «За два роки нам вдалося зробити більше, ніж за попередні 23 роки. Водночас Верховна Рада не стала майданчиком, де реально ухвалюються рішення», — зазначила вона.


Також, за її словами, цей парламент не все зробив, що обіцяв. Коаліційна угода виконана лише наполовину. Натомість законодавчий орган змінився в контексті інституційних зв’язків із суспільством. «Сьогодні громадянські організації є партнерами в законотворенні. Але Верховна Рада не стала представником інтересів громадян і контролером діяльності уряду та Президента», — підкреслила Світлана Заліщук.


Загалом, за дворічними показниками, Верховна Рада восьмого скликання ефективніше працювала за попередній парламент. Таким є висновок моніторингу діяльності законодавчого органу, проведеного Громадянською мережею «ОПОРА». Керівник ГМ «ОПОРА» Ольга Айвазовська зауважила: лише 11 відсотків проектів стали законами. За її словами, 81 відсоток ініціатив глави держави та 29 відсотків урядових законопроектів набули чинності. Натомість серед депутатських проектів лише кожен п’ятнадцятий став законом.


Утім, народні обранці не менш відповідальні за вироблення поточної політики та оновлення правового поля, ніж Кабінет Міністрів і Президент. З 516 законів, прийнятих поточним скликанням, понад половину розробили депутати.


«Водночас 99 парламентаріїв продемонстрували нульовий показник продуктивності законотворчої роботи протягом двох років», — констатував аналітик ГМ «ОПОРА» Олександр Неберикут. Найпродуктивнішими стали Богдан Онуфрик і Гліб Загорій («Блок Петра Порошенка»), Вікторія Сюмар («Народний фронт»). А найбільш дисциплінованими фракціями є «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка» і «Самопоміч».


Окрім того, експерти «ОПОРИ» звернули увагу на те, що загалом народні депутати цього скликання реєструють більше законопроектів, ніж спроможні фізично розглянути. Так виникає додаткове навантаження на комітети, апарат парламенту та фракції. У разі збереження такої динаміки кожні вісім з дев’яти проектів не мають перспектив стати законами.

 

Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі «ОПОРА», Ігор Когут, директор Програми USAІD «РАДА», Андрій Малик, радник Голови Верховної Ради України, народний депутат України Світлана Заліщук.



Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Факт

 

Згідно із дослідженням, жінки демонстрували дещо вищу продуктивність законотворчої роботи порівняно з депутатами-чоловіками. А парламентарії, обрані за списками політичних партій, виявилися вдвічі ефективнішими за мажоритарників.