Народні депутати із фракції Блоку Петра Порошенка Олег Недава та Ірина Суслова підготували та внесли на розгляд Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (реєстраційний номер 5454).


Застосування Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» виявило прогалини в законодавстві щодо забезпечення прав і свобод громадян України, які втратили житло під час проведення бойових дій на території населених пунктів у зоні проведення АТО. «З тих чи інших причин ці громадяни не покинули ті населені пункти, де вони мешкали. Так склалося, що ці громадяни, які втратили житло, але залишилися в межах своїх населених пунктів, змушені проживати в найманих ними помешканнях, залишилися без підтримки держави», — зазначили народні депутати в пояснювальній записці до законопроекту.


Ураховуючи численні звернення та скарги громадян України, які опинилися в такій ситуації, народні обранці пропонують прийняти ці зміни та приєднати таких громадян до категорії внутрішньо переміщених осіб. Для цього пропонується внести доповнення до пункту першого статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», зокрема, після слів «...техногенного характеру» доповнити словами «...в тому числі особи, які втратили житло внаслідок бойових дій у період проведення антитерористичної операції». «Це потрібно для того, щоб забезпечити права і свободи громадян, які втратили своє житло, змушені були покинути своє постійне місце проживання, але не отримали статусу внутрішньо переміщених осіб», — наголосив Олег Недава.


Вл. інф.