Спільний проект телеканала «Рада» і газети «Голос України»

 

Законодавчу владу Чилі представляє Національний Конгрес, який існує в країні з 1811 року.


Чилійський парламент складається з двох палат. 120 осіб нараховує Палата депутатів. А до складу Сенату входить 46 депутатів, дев’ять із яких призначаються, решта — обираються народом. За нових сенаторів чилійці голосують кожні чотири роки, на такий же термін обираються і представники Палати депутатів. Шляхом всезагального голосування народне волевиявлення здійснюється за двомандатними виборчими округами. Їх у Чилі нараховується 60. партія, що зібрала в окрузі 2/3 (дві третини) від загального числа голосів виборців, отримує обидва мандати від цього представництва. Якщо ж такої більшості голосів немає у жодної з політичних сил, мандати передаються двом партіям, що зібрали найбільшу підтримку виборців.


Кандидатом у депутати може бути громадянин Чилі, якому виповнився 21 рік. Освіта значення не має: достатньо атестата про закінчення середньої школи. У той же час майбутній депутат повинен обов’язково (не менше двох років до початку виборчих перегонів) проживати у регіоні, від якого він балотується.


Право законодавчої ініціативи належить як депутатам, так і главі держави. Законодавчий процес починається із представлення законопроектів у парламенті. Натомість обговорюються проекти, залежно від їх тематики та спрямування, винятково: чи то в Сенаті, чи то в Палаті депутатів. Зокрема, законами про амністію та помилування опікуються тільки сенатори. Депутати від іншої палати ініціюють податкові та бюджетні зміни, а також проекти, що стосуються призову до армії. Президент Республіки має право пропонувати переважно адміністративні та фінансові документи. До того ж глава держави під час розгляду того чи іншого законопроекту може вказувати на невідкладність його ухвалення. За таких умов обидві палати повинні провести голосування протягом місяця.


Палата, до якої подається законопроект, називається Палатою походження. Вона, після затвердження документа, передає його до Палати огляду. Всі закони ухвалюються простою більшістю присутніх на засіданні депутатів.


Проте конституційні проекти або ті, що інтерпретують основний закон країни, вимагають підтримки абсолютної більшості. Закони ухвалюються послідовно кожною з двох палат. Якщо одна з них відхилить проект іншої, і узгоджувальна комісія не зможе врегулювати ці суперечності, документ можливо підтримати палатою-ініціатором. Щоправда, її члени мають віддати за проект закону не менше 2/3 голосів свого складу. У свою чергу, інша палата може наполягти на відхиленні ініціатив своїх колег також 2/3 голосів. Ухвалені закони спрямовуються президенту. Глава держави протягом 30 днів має поставити під ними свій підпис або повернути документи зі своїми зауваженнями. Палати можуть відхилити усі або частину президентських зауважень 2/3 голосів усіх депутатів Конгресу. Якщо ж обидві палати їх підтримають, законопроект набуває чинності і повертається президентові для оприлюднення. Парламент має виняткове право схвалювати чи відхиляти міжнародні угоди, представлені президентом для ратифікації.


У Конгресі Чилі діють постійні комісії від Палати депутатів. Вони опікуються: проблемами внутрішнього управління, релігією, міжнародною політикою та інтеграцією Латинської Америки. До того ж розглядають питання у сфері: освіти, спорту, відпочинку, фінансів, оборони, транспорту, енергетики, будівництва та охорони навколишнього середовища.


Конгресу належать і деякі повноваження щодо контролю за виконавчою владою. Зокрема, протягом 10 днів депутати можуть схвалити або відхилити питання облоги (тобто військової блокади). Парламент, за поданням президента, має право оголосити всю або частину національної території у стані облоги. Конституція до того ж передбачає і можливість відсторонення вищих посадових осіб держави Національним Конгресом в порядку імпічменту. В той же час президент має право скликати вищий законодавчий орган країни на надзвичайну сесію, аби запропонувати невідкладні законопроекти чи поправки до конституції.


Резиденція Національного Конгресу знаходиться у приморському місті Вальпараїсо у 100 км від столиці — Сантьяго. Нове приміщення було збудовано під час правління диктатора Піночета. Стара резиденція свого часу знаходилась у центрі столиці.