За інформацією прес-центру штабу АТО, за добу (дані на ранок 30.11) російсько-окупаційні війська 31 раз обстріляли позиції українських захисників.


Найактивніше супротивник веде обстріли на приморському напрямку і на південь від Донецька. Як повідомляє група «Інформаційний спротив», під час обстрілів російські бойовики продовжують активно використовувати 120 мм і 82 мм міномети, групи бронетехніки, станкові й ручні гранатомети, великокаліберні кулемети, зенітні установки й автоматичну стрілецьку зброю. На низці ділянок супротивник проводить перегрупування на тактичному рівні, а також посилення своїх передових підрозділів. Для цього окупаційні війська продовжують накопичення предметів матеріально-технічного постачання, зокрема боєприпасів, ПММ, запчастин до техніки й озброєння, завезених із РФ. Але навіть наявність необхідного оснащення і зброї не розв’язує основної проблеми терористів — браку особового складу.


За даними координатора «ІС» Дмитра Тимчука, виконуючи «план мобілізації», російське командування вживає найрізноманітніших заходів, зокрема залучає «військові комендатури». Вони масово виловлюють місцевих мешканців «за порушення комендантської години». Потім від «порушників» вимагають заплатити штраф у розмірі 10 тисяч рублів (майже 4 тисячі гривень) чи заявляють про арешт «до з’ясування всіх обставин», а фактично на невизначений термін. При цьому як альтернативу пропонують підписувати «контракти» для проходження «військової служби» у російсько-окупаційних військах.