Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії завершення процесу насування арки на об’єкт «Укриття» Чорнобильської атомної електро-станції. Глава держави привітав усіх присутніх із цією справді історичною подією, адже новий безпечний конфайнмент дасть змогу захищати Україну і світ від ядерної небезпеки.


«Десятки і сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все для того, щоб 30 років тому захистити світ від ядерної загрози, — сказав він. — За 260 днів постав саркофаг, розрахований рівно на три десятки років. А нині ми з вами перебуваємо за сотню метрів від четвертого енергоблока ЧАЕС під час завершення історичного будівництва».


Глава держави назвав нове укриття унікальною спорудою, задля якої свої зусилля разом з Україною об’єднали 28 країн-донорів. Вдалося зібрати майже півтора мільярда доларів і залучити до роботи над проектом десять тисяч фахівців із багатьох країн світу. Загалом у цьому будівництві взяли участь чотири десятки країн.


Президент у своєму виступі зазначив: Україна будує новий безпечний конфайнмент в умовах війни. «Ми захищаємося від російської агресії разом із солідарністю всіх країн світу, які разом із нами в ці важкі часи, — підкреслив він. — Бажаю нашим союзникам та Україні міцно тримати цю єдність. Бо це дає змогу нам не лише зводити найбільші і найкращі конфайнменти, а й формувати нову, блискучу, фантастичну європейську країну — Україну».


Президент вручив державні нагороди співробітникам Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС», а також спеціалістам, які брали участь у розробці і реалізації проекту.