Регламент парламенту треба привести у відповідність до Конституції. Найближчим часом обговорюватимуться відповідні зміни. Про це заявила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час національного форуму, присвяченого дворічній діяльності парламенту восьмого скликання.

 

«Законопроект стосовно внесення змін до Регламенту не знаходить підтримки в залі, попри спробу Голови Верховної Ради поставити його на голосування. Опір чинять депутати-мажоритарники, які вважають неприпустимою практику трьох пленарних тижнів у місяць», — розповіла вона.


Оксана Сироїд переконана, що треба шукати ті речі, стосовно яких вже сьогодні реально знайти консенсус. Наприклад, перенесення п’ятничного засідання парламенту на другу половину дня в понеділок. Після Погоджувальної ради народні обранці можуть розпочати пленарний тиждень з години запитань до уряду.


Заступник Голови Верховної Ради вважає, що кількість комітетів треба зменшити. «Нам не потрібно 27 комітетів. Частина з них не завжди збирає кворум. Змінити їх чисельність, коли хтось вже отримав якусь посаду, неможливо. Але можна затвердити кількість комітетів для наступного скликання. Тоді, враховуючи, що новообраний парламент ще не може приймати рішення, народні депутати будуть вимушені керуватися встановленою нормою», — сказала Оксана Сироїд.


Крім того, за її словами, є певні речі, котрі потребують конституційних змін. «Наприклад, набрання за десять секунд 226 голосів, необхідних для прийняття рішення, — це неправильно, оскільки хтось не встигне проголосувати або картка не спрацює тощо. Тому треба вносити відповідні зміни, але для цього потрібен консенсус. Така реформа є способом боротьби з політичною корупцією», — підкреслила заступник глави парламенту.


Крім того, повідомила вона, окремі фракції наполягають на поверненні до питання врегулювання прав опозиції в Регламенті. «На жаль, більшість депутатів фактично не беруть участі в обговоренні питань порядку денного. Вони висловлюють волю тих людей, які привели їх до парламенту, або власних комерційних інтересів», — сказала заступник Голови Верховної Ради.


Лише майже сто народних обранців, зауважила вона, самостійно приймають рішення. Завдяки їм сьогодні можемо обговорювати будь-які реформи.