Група народних депутатів напрацювала проект закону, який удосконалить законодавство у сфері дитячого харчування і забезпечить розвиток національного виробництва цієї продукції. Відповідний документ опрацьовується в Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я. Законопроект, зокрема, встановлює загальнодержавні пріоритети в цій сфері — забезпечення дітей грудного та раннього віку високоякісним, безпечним харчуванням, реалізація конституційних прав дитини на достатній життєвий рівень, охорона здоров’я, підтримка вітчизняних виробників, запровадження системи стандартів і правил Європейського Союзу.


Нагадаємо, що Закон України «Про дитяче харчування» був прийнятий Верховною Радою ще у 2006 році. 


Ним встановлено обов’язкові параметри безпечності та якості продуктів дитячого харчування, сировини, допоміжних засобів і матеріалів, що використовуються у виробництві. 


Досвід реалізації закону засвідчив необхідність перегляду окремих положень, зокрема, стосовно удосконалення виробництво дитячого харчування та приведення вітчизняного законодавства до європейських норм.


У 2008 році Всесвітня організація охорони здоров’я розробила міжнародний Кодекс з обмеження маркетингу шкідливого харчування, яким визначено порядок контролю безпечності харчування немовлят і дітей молодшого віку. А також поширення і розвиток грудного вигодовування, регулювання маркетингу дитячого харчування.


Крім того, в Європейському Союзі прийнято Кодекс Аліментаріус —міжнародну систему стандартів з харчової продукції, котрий розробила відповідна комісія при ООН. Кодекс встановлює чіткі вимоги до якості продуктів дитячого харчування і сировини, допоміжних засобів і матеріалів для виробництва та обігу дитячого харчування, вимоги до вмісту мінеральних речовин та вітамінів.


Вл. інф.