Дорогі співвітчизники!


Сьогодні, 1 грудня, ми відзначаємо 25-ліття Всеукраїнського референдуму 1991 року. Це фундаментальна віха українського державотворення, адже саме в цей день український народ висловився за відновлення Незалежності України.


1 грудня 1991 року в українців запитали: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України»? Понад дев’яносто відсотків громадян, що того дня взяли участь у референдумі, висловилися «за», а це майже тридцять мільйонів повнолітніх українців, народжених та вихованих у Радянському Союзі.


І тут сталося парадоксальне, але закономірне явище — українці підтвердили, що прагнуть незалежності, що прагнуть свободи, за яку поклали життя сотні тисяч кращих синів і дочок України у збройній боротьбі проти окупанта, чи в тюрмах і на засланні.


Український референдум 1 грудня 1991 року став похороном «Імперії зла» — Радянського Союзу. Водночас наш референдум став логічним продовженням тисячолітньої історії українського державотворення.


Французький філософ Ернест Ренан сказав: «Нація — це щоденний плебісцит». Плебісцит, що буквально означає «рішення народу». Під час референдуму 1 грудня 1991 року нація, яку хотіли перекувати на «єдиний совєцький народ», гучно заявила на весь світ, що вона є, що вона українська.


Рішення Референдуму 1 грудня 1991 року підтвердили мільйони українців під час Революції Гідності. Це доводять тисячі наших воїнів на Східному фронті.


Державність — це не пафосні слова і не символічна річ. Державність — це запорука успішного розвитку і безпеки народу. Найбільші трагедії українського народу, зокрема Голодомор, ставалися в часи втрати державності.
Держава в першу чергу — це вільний розвиток, захист і безпека громадян.


Вдячний Богові та всім українцям за відновлення нашої Державності.


У цей день закликаю всіх співвітчизників замислитися над тим, що наша незалежність, наше майбутнє залежить від нас.


Низько вклоняюся подвигу українських воїнів, які на передовій ціною власного життя зберігають наш спокій, продовжують боротьбу за нашу Незалежність у двобої зі споконвічним ворогом України. Ми — переможемо!


Слава Україні!