На Хортиці нова знахідка -- обрядовий комплекс періоду бронзи.

 

На заповідному острові -- у найбільш "обжитій" його північно-західній частині, археологам усміхнулася удача. У верхів'ях балки Куцої, на скелястому плато, де в радянські часи і асфальт устигли покласти, знайшли артефакти, яким щонайменше 3,5 тисячі років!

 

Власне, більшість із пересічних громадян на ті кілька нагромаджень каміння і уваги не звернули б. Утім, археологи -- допитливі та уважні, і вони у згаданих побудовах побачили "комплекс кам'яних закладок різних розмірів і форм". А коли так, то почали копати глибше, і в ямах під тими закладками виявили ліпний посуд т.зв. зрубної культури. Остання була виокремлена з-поміж інших іще в 1905 році археологом В. Городцовим.

 

Знахідки, які стосуються цієї культури, виявлені на величезних територіях лісостепової зони між Дунаєм і Вологою, і їм щонайменше 3,5 тисячі років. Щодо знахідки на Хортиці, то, на думку фахівців, -- це залишки культового комплексу. Що вкотре доводить: саме Хортиця в добу міді-бронзи була духовним центром усього Північного Причорномор'я.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України