Законом України «Про освіту» заборонено використання об’єктів освіти і науки не за призначенням. Однак у Рівненській області, як свідчить прокурорська практика, цю заборону місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування нерідко ігнорують, як розпорядники майна закладів освіти надаючи їх в оренду юридичним особам для використання не за призначенням: під кафе, меблеві салони, перукарні, офіси фірм.

 

Такі кричущі порушення вимог законодавства не проходять повз уваги прокурорів. Для захисту державних та суспільних інтересів органи прокуратури Рівненської області у нинішньому році ініціювали припинення у судовому порядку незаконного використання приміщень навчальних закладів загальною площею 1,5 тисячі квадратних метрів вартістю майже 2,5 мільйона гривень. Задоволено сім позовів про визнання недійсними договорів оренди приміщень дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів загальною площею майже шістсот квадратних метрів вартістю більше 800 тисяч гривень. А шість орендарів добровільно повернули приміщення навчальних закладам (а це 172 квадратних метри площі).

 

Рішенням господарського суду Рівненської області задоволено позов Рівненської місцевої прокуратури, визнано недійсним договір оренди та зобов`язано приватне підприємство звільнити частину приміщення Рівненського навчально-виробничого комбінату площею 389,7 квадратних метра вартістю 416 тисяч гривень. А за касаційною скаргою прокуратури Рівненської області Вищим господарським судом України 22 листопада підтверджено законність рішення господарського суду Рівненської області, яким зобов`язано підприємство звільнити частину приміщення Курганської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, що в Березнівському районі. Прокурори встановили, що приміщення школи використовувалося не для навчально-виховних цілей, а тому відреагували, заявивши до суду позов про розірвання договору оренди даного приміщення та повернення його у комунальну власність.

 

Про це «ГУ» розповів прокурор Рівненської області Олег СОБОЛЬ (на знімку).

 

Підготувала Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України