Постійна делегація Верховної Ради України взяла участь у Генеральній Асамблеї ПАЧЕС у місті Белград (Сербія).


Під час 48-го засідання Ген-асамблеї ПАЧЕС керівник Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва Людмила Денісова зазначила, що на 
46-му засіданні ГА ПАЧЕС, яке тривало 26—27 листопада 2015 року в м. Бухарест, українська делегація закликала країни—членів Організації не брати участі у 47-му засіданні ГА ПАЧЕС, проведення якого було заплановано на 28—30 червня 2016 року в Москві.


«На жаль, сесія все-таки відбулась. Однак із зрозумілих причин українська делегація не брала участі у згаданому засіданні. Також не взяли участі у заході і делегати із Грузії», — наголосила вона.
Водночас Л. Денісова наголосила на необхідності засудження всім світовим товариством, передусім країнами—членами Чорноморського регіону, дій Росії, яка порушила норми міжнародного права, зазіхнувши на територіальну цілісність та суверенітет України.


29 листопада в Белграді, напередодні Генасамблеї Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, відбулося засідання Постійного комітету ПАЧЕС. Одним із пунктів порядку денного заходу було питання фінансового стану ОЧЕС.


Під час виступу керівник Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС Л. Денісова підкреслила необхідність економного використання бюджетних коштів Асамблеї, що формуються із внесків держав—членів організації.


Зокрема, очільник української делегації наголосила, що одним із наслідків агресії Росії проти України стало різке погіршення економічного становища України, з огляду на що наша держава вимушена була звернутися до Міжнародного секретаріату ПАЧЕС із проханням переходу України до другої групи платників внесків до бюджету ОЧЕС.


Під час загальної дискусії «Реформи в державах членах ЧЕС — роль національних парламентів» Л. Денісова зазначила: Україна й надалі готова робити все можливе, щоб використовувати інституціональний потенціал ОЧЕС, сприяючи розвитку торгівлі, середнього і малого бізнесу, транспорту, охорони навколишнього середовища та інших важливих сфер співробітництва ОЧЕС.


Народний депутат запевнила членів делегацій держав—членів ПАЧЕС у тому, що парламент України і далі докладатиме максимальних зусиль для досягнення процвітання нашої країни. А також розвитку Чорноморського регіону як простору, де панують принципи відкритого міжнародного співробітництва та партнерства, демократії і ринкової економіки, щоб регіон Чорного моря посів належне місце в європейській інтеграції.


Українська сторона, як написала на своїй сторінці у Фейсбук Людмила Денісова, не раз акцентувала увагу, що ПАЧЕС не може продовжувати закривати очі на віроломство Росії і повинна засудити збройну агресію РФ проти України.


Керівник нашої делегації підкреслила, що принцип ОЧЕС — «діяти в дусі дружби і добросусідства, зміцнювати взаємоповагу і довіру, діалог і співпрацю між державами-членами», й закликала всі країни Чорноморського регіону діяти відповідно до цього принципу, не допускати його порушення, поважати ключові позиції мирного співіснування і добросусідства.

 

ЦИТАТА

 

Народний депутат Людмила ДЕНІСОВА:


«Продовжуючи здійснювати збройну агресію проти України, РФ порушила найважливіші цілі і принципи ЧЕС: діяти в дусі дружби і добросусідства, зміцнювати взаємоповагу і довіру, діалог і співробітництво між державами-членами. Маючи потужну загрозу безпеці, ми змушені переорієнтувати свої ресурси не на розвиток, а на оборону і політику стримування. Проте навіть у таких важких умовах Україна продовжує реалізовувати необхідні їй реформи».