Вступне слово Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова 
 
Шановні учасники парламентських слухань!
24 жовтня 2013 року Верховною Радою України було прийнято рішення про проведення сьогодні, 5 березня, парламентських слухань на тему: «Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)».
Дорогі друзі, я бачу особливий символізм у тому, що сьогодні з ім’ям Великого Тараса в наших серцях та думках ми повертаємо нашу країну та український парламент до нормального планомірного життя.
«Історія мого життя складає частину історії моєї батьківщини», — які пророчі слова Тараса! Як завжди в часи випробування та боротьби за волю українців, Великий Кобзар знову був з нами. З нами він був і на Майдані. Його портрети прикрашали штаб національного спротиву, майоріли над багатотисячними зібраннями майданівців. Це було не тільки в Києві, це було по всій Україні. Сотні тисяч українців боролися на майданах, свідомо чи підсвідомо пам’ятаючи Шевченкові слова: «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!».
Ми запросили сьогодні українців із різних куточків світу, щоб віддати шану цій великій постаті, яка є символом України, символом незалежності та волі українського народу.
Утім, значення особистості та творчості Тараса Шевченка виходить далеко за межі України. Його ім’я вписано золотими літерами в історію духовних досягнень людства поряд з Адамом Міцкевичем, Олександром Пушкіним, Віктором Гюго, Джорджем Байроном, Генріхом Гейне. Шевченко виконав для свого народу історичну місію творця нації, виразника національних почуттів. Як національний пророк він посідає провідне місце в суспільній свідомості не лише українців, а й багатьох народів світу. Його слово — це слово людського єднання. Поезія загальнолюдських гуманістичних цінностей. Вона закликає до вселюдського мирного поступу на засадах правди, рівності та справедливості.
Гуманістична універсальність творчості Шевченка відкриває світу національну історію і культуру України, робить її невід’ємною частиною світової цивілізації. Пророчими стали слова Івана Франка: «Доля переслідувала його в житті, скільки могла. Та вона не зуміла перетворити золото його душі на іржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду, а віру в Бога у зневіру і песимізм».
І сьогодні почуття українського народу висловлюється поезією Шевченка, яка акумулює історичний, духовний досвід нації. І в наші дні слова Тараса не втрачають сили народного самовираження. Не випадково Шевченкова духовність особливо надає натхнення і зміцнює віру українського народу в переломні, історично зламні часи.
Так само, як це було на Майдані, де в самопожертву, себе в жертву своїй країні принесли герої, в душі яких був наш Тарас: «Не вмирає душа наша, не вмирає воля. І неситий не виоре на дні моря поле».
У переддень 200-ліття ювілею Тараса Шевченка кожен із нас схиляє голову перед його світлою пам’яттю і переживає відчуття великої гордості за те, що саме українська земля подарувала людству геніального пророка, співця свободи та братерства народів.
Відзначення ювілею нашого українського генія — Тараса Шевченка — знайшло розголос і на світовому рівні. 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка внесено до календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО.
Загальнолюдського значення набуває творчість лише тих митців, котрі зуміли глибоко відтворити національне і соціальне буття свого народу, які переосмислили його до рівня універсальних всезагальних ідей, в основі яких є вищі інтереси людини і людяності, любов до свого народу та повага до іншого.
Сьогодні Кобзар звертається на сотні мов до наших сучасників. У ці Шевченкові дні мільйони людей як в Україні, так і далеко за її межами вшановують пам’ять славного сина українського народу. Тарас Григорович Шевченко є постаттю, яка об’єднує українців в Україні і за кордоном, яка консолідує українську націю. Шевченко є об’єднавчою постаттю для України і для всього світового українства.
Сьогодні збереження культурних та історичних традицій, духовних цінностей безпосередньо пов’язано з ім’ям Тараса Шевченка. Достойне вшанування його як Кобзаря є своєрідним іспитом на зрілість для української громадськості. Сподіваюся, що парламентські слухання допоможуть нам розпочати гідне, неформальне вшанування пам’яті геніального пророка, великого сина українського народу, по-новому покажуть відкриті для майбутніх поколінь не обмежені кордонами обрії його невмирущої спадщини.