На розгляд Верховної Ради внесли проект закону про нарахування компенсації населенню, яке проживає на території видобутку радіаційних копалин, зокрема урану (реєстр.   № 4916). Авторами документа виступили народні депутати Олександр Горбунов («Народний фронт»), Богдан Дубневич (БПП), Костянтин Іщейкін (БПП) та Ігор Молоток («Воля народу»).


Як розповів Олександр Горбунов, зміни до Закону «Про використання ядерної енергетики та радіаційну безпеку» щодо надання соціально-економічної компенсації ризику населенню, яке проживає на території зон спостереження підприємств з видобування і переробки уранових руд, напрацьовано робочою групою у складі народних депутатів, представників уряду та профільних спеціалістів. Документ урегулює всі законодавчі питання, щоб жителі Кіровоградщини врешті змогли отримувати «уранову» компенсацію. Адже такий механізм компенсацій для територій, де розташовані атомні електростанції, в Україні вже існує.


Відповідно, передбачається встановлення в місцях розташування підприємств із видобування і переробки уранових руд особливого режиму території, санітарно-захисних зон і зон спостереження. Крім того, кошти від збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, пропонується спрямовувати у вигляді субвенції зі спеціального фонду державного бюджету у співвідношенні 55 відсотків до спеціальних фондів бюджетів не лише районів та міст обласного підпорядкування, як це передбачено в чинній редакції закону, а й до об’єднаних територіальних громад.


Автори законопроекту уточнюють, що кошти мають насамперед витрачатися на оздоровлення населення, проведення діагностики, а не на соціально-економічний розвиток.


О. Горбунов висловив упевненість, що законопроект буде підтримано Верховною Радою, і населення, що проживає на території видобутку урану, починаючи вже з 2017 року, зможе отримувати кошти з державного бюджету на постійній основі.


Наскільки реальна буде чергова спроба узаконити відшкодування завданої здоров’ю кропивничан шкоди, в яких, у буквальному сенсі слова, уран видобувають під ногами (наприклад, шахта «Інгульська» розташована безпосередньо під містом), говорити зарано. Адже це питання порушується вже не один рік і навіть не одне десятиліття.


Кропивницький.