Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з Міністром закордонних справ Королівства Норвегія Бьорге Бренде і Міністром закордонних справ Фінляндської Республіки Ерккі Туоміоя (у центрі).

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо ситуації, що склалася в Україні.

За словами О. Турчинова, новий уряд відпрацював програму щодо стабілізації економічної ситуації в Україні. «Ми відновили співпрацю з МВФ та сподіваємось на підтримку всієї міжнародної спільноти», — сказав він, додавши, що на шляху стабілізації ситуації в країні стала військова агресія Російської Федерації.

«Не маючи жодних підстав, Росія ввела війська на територію України», — зазначив Голова Верховної Ради, підкресливши, що влада захищає всіх людей, які проживають в нашій країні — незалежно від мови, на якій вони розмовляють, релігії, яку сповідують, чи їх національності.

Він повідомив, що влада звернулась до міжнародних інституцій з проханням надіслати своїх спостерігачів, «але російські військові поводяться надзвичайно агресивно: були спроби заблокувати представників ОБСЄ та ООН».

Водночас О. Турчинов висловив переконання, що Україна за допомогою своїх стратегічних партнерів зможе знайти політичне рішення для розв’язання складної ситуації в Криму та зупинить військову агресію.

Він також наголосив, що жодним агресивним діям «не зупинити курс на стабілізацію ситуації в країні та європейську інтеграцію». «Україна — відкрита країна, ми хочемо розбудувати демократичні зразкові стосунки між громадами, релігійними організаціями, громадянським суспільством та владою», — підсумував О. Турчинов.

Зі свого боку міністри закордонних справ Норвегії та Фінляндії запевнили, що ЄС робитиме все для того, щоб «знайти вирішення проблемної ситуації в Криму в політичній площині».

«Ми недвозначно заявили про нашу чітку позицію протистояння будь-якому насильству», — зазначив Б. Бренде, додавши, що Європа дуже уважно та з великою підтримкою стежить за всіма зусиллями, які нова влада докладає щодо стабілізації економічної та політичної ситуації в Україні. «Протистояння повинно завершитися шляхом повного відновлення територіальної цілісності України», — наголосив голова МЗС Норвегії.

Крім того, міністри провідних європейських країн запевнили, що Європа готова надавати всіляку підтримку в питанні реформування України. «Ми приїхали, щоб надати політичну підтримку та показати солідарність з українським керівництвом. Україна може розраховувати на нашу всіляку підтримку», — сказав Е. Туоміоя.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.