Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 17-й тур.
3 грудня. «Ворскла» — «Динамо». 2:2. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 1 200 глядачів. Рефері — Вакс (Хмельницький). Гол: Турсунов, 15, Ребенок, 33 — Сидорчук, 4, Ярмоленко, 14 (п).
«Чорноморець» — «Волинь». 0:0. Одеса. «Чорноморець». 2 282 глядачі. Рефері — Монзуль (Харків).
«Зоря» (Луганськ) — «Дніпро». 2:3. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 1 000 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Безбородько, 56, Караваєв, 61 — Кочергін, 14, 79, Лучкевич, 23.
4 грудня. «Олімпік» — «Карпати». Матч скасовано.
«Шахтар» — «Сталь». 2:0. Львів. «Арена-Львів». 631 глядач. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Марлос, 31 (п), Тайсон, 79.
«Зірка» — «Олександрія». 1:1. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 253 глядачі. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Бацула, 90+3 — Шендрик, 26.


* * *


Перед стартовим свистком на кожному матчі команди вшановували хвилиною мовчання пам’ять гравців бразильського клубу «Шапекоенсе», котрі загинули в авіакатастрофі в Колумбії.


Незважаючи на те, що поєдинок у Полтаві відбувався в майже арктичних умовах (сніг не вщухав практично весь ігровий час), було досить гаряче. Ті, хто прийшов на стадіон, не пожалкували. Адже побачили захопливий футбол і багато забитих м’ячів.


Здавалося, що «Ворскла» зазнає чергової невдачі, бо протягом стартових 14 хвилин пропустила два м’ячі. Однак господарі не запанікували, а, навпаки, згуртувалися і дуже швидко встановили рівновагу. А в другому таймі точилася рівна боротьба, і жодній з команд не вдалося завдати переможного удару.


«Динамівці» втратили чергові два очки і тепер на десять відстають від лідера, з яким, до речі, зустрінуться вдома в наступному турі (12 грудня).


* * *


За схожим сценарієм відбувалося протистояння «Зорі» та «Дніпра». Там також спостерігалося трохи припорошене білим зелене поле. І там гості повели — 2:0, а умовні господарі після перерви встановили рівновагу — 2:2. Утім, цим схожість подій у Запоріжжі й Полтаві й обмежується, бо «Дніпро» зміг вирвати перемогу.


 * * *


Одна зустріч, на жаль, не відбулася. Чому? Про це розповів директор матчу «Олімпік» — «Карпати» Сергій Шебек:


— Рефері Дмитро Кутаков дійшов висновку, що поле стадіону «Ювілейний» у Сумах не готове до зустрічі і є травмонебезпечним. На стадіоні не увімкнули підігрів, тому поле промерзло і було вкрите кригою. Вважаю рішення про скасування правильним.


Якби включили підігрів, то жодних проблем не виникло б. Хто винен у тому, що його не запустили, нехай уже самі розбираються. В офіційному протоколі написано, що поле становить небезпеку, три чверті газону вкрито льодом...


Можна лише поспівчувати команді, яка залишилася без рідного міста і опинилася в такій ситуації. До речі, керівництво «Олімпіка» не в день матчу почало шукати варіант місця зустрічі. Але ніхто не подав донеччанам руку допомоги. Це повинні врахувати ті, хто має винести рішення про цю зустріч. Звичайно, найлегше зарахувати поразку «Олімпіку». Але чи справедливим буде таке рішення?..