Учора заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський обговорив з Представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунею Міятович ситуацію у сфері забезпечення свободи ЗМІ в Україні, а також питання надання експертного сприяння нашій державі з боку ПЗМІ ОБСЄ щодо забезпечення свободи ЗМІ та посилення захисту журналістів в Україні.

Під час розмови Р. Кошулинський зазначив, що Україна високо цінує роль Представника     ОБСЄ з питань свободи ЗМІ щодо надання сприяння державам-учасницям у зміцненні належного виконання зобов’язань ОБСЄ у сфері свободи слова і свободи ЗМІ. «Українська сторона є відкритою до обговорення усіх питань, що стосуються проблематики свободи слова на просторі ОБСЄ», — сказав він і назвав підхід з боку ОБСЄ до питань забезпечення свободи ЗМІ «активним і збалансованим».

Забезпечення права на свободу висловлювання, на переконання заступника керівника парламенту, є невід’ємним елементом демократичних перетворень в Україні і складовою внутрішньої політики нової української влади. «Дотримання взятих міжнародних зобов’язань, зокрема у сфері свободи ЗМІ, залишатиметься одним з пріоритетів зовнішньої політики нашої держави», — підкреслив Р. Кошулинський.

Особлива увага, за його словами, має надаватися належному забезпеченню безпеки журналістів у ході проведення масових заходів. «Застосування насильства щодо журналістів є неприпустимим, — підкреслив він. — Українська влада засуджуватиме будь-які прояви насильства стосовно журналістів та проводитиме об’єктивне і неупереджене розслідування злочинів, скоєних проти них».

Своєю чергою, Д. Міятович наголосила на необхідності надання представникам ЗМІ необхідної безпеки, особливо в регіонах, де йде політичне протистояння, зокрема, в Автономній Республіці Крим. Вона також висловилась за те, аби «винні у побитті журналістів були знайдені і покарані відповідно до чинного законодавства».

Серед напрямків подальшої співпраці в інформаційному просторі Д. Міятович назвала Закон про громадське мовлення, який потребує доопрацювання; Закон про свободу слова, про дифамацію тощо.

Представник ОБСЄ запропонувала також ширше залучати представників ЗМІ до участі у роботі органів влади. «Це буде ознакою відновлення довіри до влади», — сказала вона.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.