У Полтаві спіймали й одразу «загубили» зловмисника, котрого розшукували правоохоронці тридцяти країн.


Нещодавно мешканці обласного центру стали свідками затримання підозрюваного. Уранці на перехресті двох вулиць озброєні правоохоронці з балкона четвертого поверху тримали на прицілі чоловіка. Той стояв на сусідньому балконі з заведеними за голову руками, доки його не скрутили спецпризначенці. Як з’ясувалося, співробітники спецпідрозділу «КОРД» вибили двері квартири, в якій мешкав підозрюваний, але він намагався втекти по карнизу зовнішньої стіни будинку... В помешканні затриманого знайшли пістолет і автомат Калашникова, який він використав для збройного опору, коли правоохоронці штурмували квартиру.


Наступного дня Генпрокурор Юрій Луценко та в. о. керівника Національної поліції Вадим Троян повідомили журналістам сенсаційні подробиці затримання в Полтаві. За їхніми словами, то була заключна частина координованої з Гааги міжнародної спецоперації зі знешкодження потужного кримінального угруповання кіберзлочинців «Avalanche». Проводили її одночасно в різних країнах за результатами понад чотирирічного розслідування німецької поліції у співпраці з правоохоронцями тридцяти держав. Зграя кримінальних «кіберспеців» повсюдно використовувала спеціальні програми для розсилання спаму, крадіжки паролів, даних кредитних карток і коштів із чужих банківських рахунків. За інформацією Генпрокурора, злочинна мережа, що існувала 7 років, практично «щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп’ютерів», а потім для усунення цієї «інфекції» вимагала грошове відшкодування. При цьому загальні фінансові збитки від її діяльності становили понад 100 мільйонів євро!


Під час спецоперації в різних країнах було затримано 5 осіб, трьох із них — в Україні. За словами Юрія Луценка та Вадима Трояна, організатором транснаціонального злочинного угруповання з 27 осіб був саме той підозрюваний, якого затримали у Полтаві. Його прізвища правоохоронці не називали, однак із оприлюднених документів, що вилучили зі згаданої квартири, стало зрозуміло: йдеться про 33-річного уродженця Росії Геннадія Капканова, котрий був громадянином України і мешкав у Полтаві.


При обшуку в його квартирі, крім документів і зброї, поліцейські вилучили комп’ютерну техніку, накопичувачі інформації, банківські картки тощо, а також майже 72 тисячі доларів готівкою.


Однак іще більшою сенсацією стало повідомлення про те, що суддя Октябрського районного суду Полтави Лариса Кулешова не задовольнила клопотання прокурора про арешт підозрюваного на 40 днів. За даними інтернет-видання «Полтавщина», в клопотанні згадувалася необхідність у подальшому передати підозрюваного іншій країні, де його також розшукували. У свою чергу головним мотивом відмови в арешті нібито слугував той факт, що за такі злочини громадян України іншим державам не видають...


Невдовзі на офіційному сайті Головного управління Нацполіції в області з’явилося повідомлення про те, що правоохоронці розшукують «особливо небезпечного злочинця Геннадія Капканова, який вчинив замах на вбивство працівника поліції». При цьому поліція звернулася до громадян із проханням повідомляти будь-яку інформацію, що допоможе затримати Капканова вже вдруге.


За таких обставин зрозуміло тільки одне: «велика перемога» у боротьбі з міжнародною зграєю кіберзлочинців, про яку поквапилися відрапортувати вітчизняні правоохоронці, може обернутися великою ганьбою для них і для нашої держави в цілому.



Полтава.