У Львові в Національному університеті імені Івана Франка на дев’ятій сесії Міжпарламентської асамблеї України та Польщі обговорили питання двостороннього співробітництва парламентаріїв та протидії російській агресії.


Правда проти сили


Питання № 1 роботи Міжпарламентської асамблеї двох країн — це пошук відповідей на виклики часу. Світ змінився. Європа опинилася на іншому розвороті, коли дедалі більше значення відіграє мілітарна сила. Війна набуває зовсім інших методів і форм. Схожі періоди вже були в європейській історії й призвели до трагічних наслідків, тому парламентарії обох країн у більшості виступів говорили про те, як протидіяти агресії Росії.


Символічно, що учасники асамблеї із самого ранку відвідали військовий госпіталь, де лікують поранених на сході солдатів, та поклали квіти на Личаківському кладовищі до українського і польського меморіалів.
«Поранені солдати — також символ, символ того, що світ не має гарантій безпеки, —- сказала заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. — Збройна та інформаційна агресія, встановлення окупаційних режимів — це політика Росії. Це проблема не лише України, Грузії чи Молдови. Проблемою є те, що жодна країна окремо чи всі вони разом не знають, що робити, бо наступною мішенню може стати будь-хто».


Оксана Сироїд навела приклад діяльності польського парламентарія Малгожати Госєвської, яка передала до Міжнародного трибуналу в Га-азі матеріали про військові злочини Росії на сході України, і закликала поширювати правду про війну, бо це наша найсильніша зброя.


«Лише правда може знищити російську пропаганду, адже без пропаганди російська військова машина, як черепаха без панцира», — заявила український політик.


Виклики часу


Міський голова Львова Андрій Садовий нагадав, що два роки тому Україна стояла на межі: бути чи не бути. У такі моменти добре розумієш, хто є хто. Різниця між двома країнами в тому, що Польща має з Росією сотні кілометрів кордону, а Україна — кілька тисяч. «Фундаментом нашої дискусії має бути гідність. Гідність поляків і українців. Гідність двох народів», — наголосив Андрій Садовий.


Гідне вшанування пам’яті загиблих українців і поляків — це теж вимога часу, бо спірними питаннями нашої історії часто користуються проросійські сили. Про це свідчать факти, які мали місце в Перемишлі, коли місцева громада протягом року двічі зазнала приниження.


Польська сторона прийняла пропозицію заступника Голови Верховної Ради України Оксани Сироїд одну з наступних Міжпарламентських асамблей провести в Перемишлі чи в інших містах, де виникатимуть непорозуміння між громадами.


Віце-маршалек Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький наголосив, що Польща мусить реагувати на події, які відбуваються в європейській політиці. Спочатку була економічна криза, потім потоки біженців — це збурило європейців. До цього фону додалася найбільш небезпечна подія — агресія Росії. Епоха стабільності закінчилася. Почалася інша історична епоха, на яку треба реагувати. Україна стала проблемою, з якою Європа не впоралась.


Польський політик висловив побоювання, що світ може закрити очі на агресію Росії.


«Це застереження, що потрібно змінити мислення і навчитися протидіяти агресії», — заявив Ришард Терлецький, нагадавши, що співпраця України і Польщі має враховувати елементи гібридної війни. Мета агресора — пересварити два народи, унеможливити співпрацю. У цьому контексті виникають труднощі, пов’язані із спільною історією. Парламенти обох країн повинні враховувати ці проблеми.


«Час подбати про гігієну в медіа і політиці, — наголошувала заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. — Терор російських грошей в економіці, медіа, громадських організаціях і політичних інститутах призвів до того, що кожен із цих елементів уже присутній у кожній з європейських держав, у тому числі і в Польщі. І вам доведеться відповідати на ці виклики. Слід пам’ятати, що дешевих російських грошей не буває».


Санкції могли бути гостріші


На думку народного депутата України Бориса Тарасюка, загрози, які постали перед Україною, мають глобальний вимір. Кроки Росії свідчать, що Крим буде використано для розміщення ядерної зброї, а це глобальна проблема. Ціла низка немілітарних заходів можуть зупинити агресію насамперед накладанням санкцій на Росію.


Польський політик Марцін Сьвєнціцкі вважає, що санкції могли бути гостріші та охопити нафту і газ. Ця залежність від російської сировини накладає відбиток на європейську політику. Санкції мають тривати доти, поки не буде усунуто причини їх накладення.


Деякі польські парламентарії висловилися за поглиблення економічної співпраці між обома країнами. Проведення спільної зустрічі комісій з питань оборони і безпеки дало б новий поштовх розвитку оборонної промисловості. Широке коло діяльності для аграріїв обох країн. Польща могла б експортувати продукти, яких не вистачає в Україні.


Чим спекулюють маргінальні групи


Офіційно в Польщі працюють 640 тисяч українців, а реально — понад мільйон. Польська сторона заявила, що українці не відчувають ворожості. Відчуття дискомфорту — це бюрократичні перепони на кордоні. Є певні середовища, які нагнітають ситуацію, але цьому треба протидіяти. Один з інструментів реакції на непорозуміння — спільні поїздки парламентаріїв обох країн у регіони, де загострюються проблеми.


Українська сторона нагадала, що в Польщі жертвами вандалізму стають українські пам’ятники і могили. Парламентарії свідомі того, що це є навмисною провокацією проросійських сил. Але мовчазна реакція на ці факти є великою загрозою для майбутніх стосунків.


Народні депутати України Оксана Юринець та Ірина Подоляк у своїх виступах зупинилися на ролі двох парламентів в утвердженні порозуміння між двома народами та проблемах, які хвилюють національні меншини.


Загалом політики ніби задоволені станом справ, але виникає низка питань щодо безплатного навчання українською мовою представників нової хвилі міграції, скорочення годин на вивчення національної спадщини. Між Україною і Польщею вбивають клин питаннями реституції, поховань на території обох країн, чим особливо спекулюють маргінальні групи.


На думку українських парламентаріїв, усі місця поховань потрібно визнати, незалежно на яких фронтах воїни загинули, і перевантажити концепцію гуманізації пам’яті.


Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд та віце-маршалек Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький за результатами зустрічі підписали спільний документ, в якому закликали міжнародну спільноту протидіяти гібридній війні та зберегти економічні санкції проти держави-агресора.


За підсумками дев’ятої сесії Міжпарламентської асамблеї України та Польщі прийнято спільну заяву  ДИВИТИСЬ >>>

Львів.

 

Співголови Парламентської асамблеї України і Республіки Польща — заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд і віце-маршалек Сейму Республіки Польща Ришард Терлецький.

 

 

 


Фото Ігор ХОМИЧА.