Депутати Сумської обласної ради достроково припинили повноваження голови представницького органу Семена Салатенка. «За» проголосували 35 депутатів за необхідних 33.


Представник «Батьківщини» С. Салатенко керував Сумською облрадою майже рік — на посаду його обрали у грудні 2015-го. За цей час його не раз намагалися відправити у відставку, але двічі питання не могли навіть внести до порядку денного. Нарешті із третьої спроби воно пройшло.


Ситуація в сесійній залі наелектризувалась настільки, що двічі доходило до невеличких бійок. Можливо, це переросло б у більш масштабний конфлікт, якби не виступили керівники обласних структур Національної поліції і прокуратури. Вони нагадали: в обласних депутатів немає імунітету, як у народних депутатів. А на сесії наявні всі ознаки таких правопорушень, як перешкоджання у здійсненні депутатської діяльності, а також у вільному голосуванні під час таємного волевиявлення. І якщо відповідні заяви до правоохоронних органів надійдуть, їм обов’язково дадуть хід.


Після дострокового припинення повноважень С. Салатенка відбулось обрання нового голови Сумської обласної ради. Ним став представник партії «Солідарність» Володимир Токар (на знімку). Він дзеркально отримав ті-таки 35 голосів «за», які було подано «проти» попередника. В. Токар уже має досвід роботи головою Сумської обласної ради — вперше він очолив її у 2009 році.

 


Одразу після відставки керівника заяву про звільнення з посади написала і заступник голови обласної ради, представник Радикальної партії Лілія Ричкіна. Своє рішення вона прокоментувала у Фейсбуці: тепер голова ради та його перший заступник, котрі обидва обрані від партії «Солідарність», «можуть після консультацій із фракціями підібрати собі гідну компанію». Однак замість Л. Ричкіної на сесії обрали її однопартійку: новим заступником голови облради стала представниця Радикальної партії Тетяна Головко.

Сумська область.


Фото надано автором.