Нинішнього пленарного тижня парламент продовжить роботу над доопрацюванням поданого урядом проекту закону про Державний бюджет України на 2017 рік, щоб вкластися у передбачені законодавством терміни ухвалення основного кошторису країни. Перед тим, як перейти до розгляду проекту основного фінансового плану держави, Верховна Рада має ухвалити низку законів, які впливають на формування держбюджету, його доходну та видаткову частини. Зокрема, зміни до Податкового, Бюджетного, Митного кодексів, а також інші бюджетоутворюючі законопроекти. Однак сам законопроект про Держбюджет-2017, доопрацьований до другого читання, від Кабінету Міністрів до Верховної Ради ще не надійшов. На погоджувальній раді народні депутати зазначали, що вони ще не бачили на власні очі цей законопроект.

На початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій від імені всіх народних депутатів висловив співчуття родинам загиблих правоохоронців у Княжичах і додав, що прозорим розслідуванням буде встановлено причини цієї трагедії. «Це всі були молоді хлопці й їхні родини зараз потребують підтримки», — відзначив Андрій Парубій.


Нинішнього пленарного тижня тематичні дні у парламенті пропонується синхронізувати з тими державними подіями, які відзначатимуть нинішнього тижня. У вівторок, 6 грудня — День Української армії та 25 років Збройним Силам, тому цього дня парламент розгляне блок питань у сфері національної безпеки та оборони. А у вівторок по обіді передбачається розглянути блок бюджетних питань — ті законопроекти, які необхідні для затвердження Держбюджету-2017. У середу, 7 грудня, відзначатиметься День місцевого самоврядування, тож парламент розгляне низку важливих законопроектів у цій сфері, зокрема, блок питань щодо проведення місцевих виборів. У четвер, 8 грудня, до обіду Верховна Рада розгляне блок питань щодо транспорту, які не встигли обговорити минулого пленарного тижня, а по обіді — питання аграрного сектору.


Глава парламенту також повідомив, що минулого тижня надійшли документи від Генпрокуратури щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вадима Новинського, і закликав Регламентний комітет якомога швидше розглянути це подання, щоб його було винесено на розсуд парламенту. Андрій Парубій запропонував депутатам розглянути законопроект, який спростив би процедуру арешту та взяття під варту народного депутата, на сьогодні вже подано декілька альтернативних законопроектів.


«Вважаю, що затягування подібних питань є неприйнятним, — сказав Андрій Парубій. — Верховна Рада не є ані судом, ані прокуратурою. Верховна Рада лише надає згоду на притягнення депутата до відповідальності». При цьому глава парламенту наголосив, що без розгляду Регламентного комітету це питання не буде винесено на розгляд парламенту, однак як тільки Регламентний комітет прийме рішення, він винесе це питання на розгляд парламенту без зволікань.


Питання номер один — державний кошторис


Фракція Блоку Петра Порошенка вимагає цього пленарного тижня розглянути всі законопроекти щодо Держбюджету на 2017 рік, які впливають на формування державного кошторису. Про це заступник голови фракції БПП Ірина Луценко заявила під час засідання погоджувальної ради. 


«Наступний тиждень буде важливий, у першу чергу, щодо законопроектів бюджету на 2017 рік. Фракція БПП вважає ці питання ключовими внутрішньої політики на сьогодні для людей», — сказала І. Луценко. Фракція, зокрема, наполягає на розгляді законопроектів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні), до Митного кодексу України (щодо інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і засобів їх забезпечення), які пов’язані з бюджетом та спрямовані на реформування податкової системи України. І. Луценко висловилася на підтримку законопроектів, які розглядатимуть у середу під час Дня місцевого самоврядування.


Парламентарій також закликала до збереження єдності всіх проукраїнських сил у Верховній Раді. «Дехто хоче війну, що в нас склалася на сході, і окупацію Криму прирівняти до Другої світової війни, але давайте не забувати, що це — гібридна війна, яка зайшла всередину України. Дуже яскраво бачимо, що цю гібридну війну нам хочуть нав’язати в парламенті», — заявила І. Луценко. При цьому вона висловила думку, що люди вже втомилися від банкового та тарифного майдану, яким лякали деякі фракції, бо субсидія — працює.


«Ворог хоче нав’язати думку про те, що наша Верховна Рада України корумпована, звинуватити Президента України, дестабілізувати ситуацію в країні та добитися позачергових виборів, як одних, так й інших», -зазначила заступник голови фракції БПП.


А де ж «хлопчик»?


Фракція «Народний фронт» виступила з вимогою назвати прізвища замовників дискредитаційної кампанії проти лідера партії Арсенія Яценюка. Про це заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. 


Він зауважив, що з публікації у британській газеті «The Іndependent» стало відомо, що один із народних депутатів отримав суму в 30 мільйонів доларів, витрачену на підкуп та інформаційну кампанію для дискредитації уряду Арсенія Яценюка. А потім відставки Яценюка і Кабміну. «Ми вимагаємо назвати прізвища тих, хто отримував ці кошти і хто був замовником цькування Арсенія Яценюка і його уряду, — сказав Бурбак. — І хто і з якою метою домагався його відставки, підриваючи довіру до демократичної команди, делегованої у владу після Майдану». Лідер фракції заявив, що останні події свідчать про загрозу «політичної кризи, яка може стати таранним випробуванням для країни на фоні війни і економічних викликів».


Зовнішня агресія та внутрішня бідність


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк висловив думку, що є дві величезні загрози, які ставлять під сумнів наміри влади покращити якість влади та рівень життя людей, — це зовнішня агресія та бідність всередині країни. На його думку, внутрішня загроза не менш небезпечна, аніж зовнішня, — пограбована владою країна, корупція, безвідповідальність, відсутність покарання, що породжує зневіру в людей. Водночас О. Березюк закликав прийняти закон про пропорційні вибори за відкритими партійними списками.


Парламентарій також висловив стурбованість щодо намірів уряду «загнати» місцеві бюджети у «жорстку централізацію» та в «рабство». За його словами, уряд хоче діяти за таким принципом: якщо вам не вистачить, ми додамо.


Фракція «Батьківщина» вимагає терміново створити у парламенті три тимчасові слідчі комісії — щодо тарифів, щодо корупції в НАК «Нафтогаз України» й ПАТ «Укргазвидобування» та щодо розслідування зловживань керівництвом НБУ і Фонду гарантування вкладів. Про це заявила на погоджувальній раді лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. За її словами, відповідні проекти постанов про створення ТСК вже зареєстровано.


Лідер «Батьківщини» повідомила, що подала до СБУ заяву щодо «злочинних дій» Голови НБУ Валерії Гонтаревої. «І нехай Служба безпеки розбереться, хто є рукою Москви», — зауважила Тимошенко. Вона також заявила, що урядовий проект Держбюджету на 2017 рік «зберігає стратегію бідності та корупції». За її словами, очевидним є падіння доходів громадян у доларовому обчисленні, у бюджеті зберігається ганебна тарифна політика, збільшуються податки для малого та середнього бізнесу.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що ключовим питанням парламенту нинішнього пленарного тижня має стати розгляд бюджету. За його словами, при доопрацюванні законопроекту до другого читання істотно зросли видатки на силові структури та органи влади. Зокрема, за словами Бойка, ще на мільярд зросли видатки на поліцію, на 400 млн. грн. — на Генпрокуратуру, на 300 млн. грн. — на адміністрацію Президента, на 100 млн. грн. — на Верховну Раду. При цьому питання індексації пенсій залишається не вирішеним, — наголосив парламентарій. Ю. Бойко заявив, що фракція не голосуватиме за бюджет, доки не буде вирішена проблема індексації пенсій. Депутат також закликав уряд внести законопроект, який не дозволить зайти економіці в тінь після зростання мінімальної зарплати.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, коментуючи заяви народного депутата України Олександра Онищенка щодо політичної корупції, заявив, що «дії Онищенка є наслідком масштабної корупції в українській владі». Фракція Радикальної партії виступила з вимогою створити у парламенті тимчасову слідчу комісію щодо розслідування фактів політичної корупції. А депутатів, які, за даними Онищенка, брали гроші, на час розслідування відсторонити від виконання депутатських повноважень.


Олег Ляшко також заявив: оскільки Будапештський меморандум уже де-юре не діє, то це фактично означає, що Україна відновила статус ядерної держави і повинна розпочати відновлення ядерного потенціалу. Фракція також категорично виступає проти скасування мораторію на вивезення необробленого лісу-кругляка, наполягає скасувати ПДВ та ввізне мито на деревообробне обладнання, щоб створювалися робочі місця в Україні. Ляшко заявив, що оскільки запропонований урядом бюджет «обкрадає фермерів, медицину та освіту», фракція за нього не голосуватиме.


У свою чергу, Юлія Тимошенко спростувала заяви про будь-яку співпрацю її особисто та членів її команди з Онищенком.


Голова депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік запропонував усі три тижні, що залишилися до Нового року, зробити пленарними і присвятити розгляду Дербюджету-2017. Хоча, за його словами, всі урядові ініціативи не сприятимуть розвитку вітчизняної економіки. Голова Верховної Ради Андрій Парубій також висловив думку, що парламент може провести два пленарні тижні поспіль. За його словами, рішення залежатиме насамперед від того, чи будуть прийняті на цьому тижні законопроекти щодо формування державного бюджету.


Народний депутат України Олесь Довгий (ДГ «Воля народу») закликав відкинути політичні амбіції, щоб вивести Україну з економічної кризи. «І для цього потрібно не ходити просити кредити, а звернути увагу на внутрішній потенціал, підтримати вітчизняного товаровиробника, високотехнологічний експорт, сприяти приходу іноземного капіталу в Україну», — зазначив він. Парламентарій запропонував оголосити тритижневий мораторій на політичні виступи в парламенті й розглянути тільки економічні законопроекти. А також провести закриті парламентські слухання щодо ситуації у банківській системі.


Перші кроки до стабілізації


Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів заявив, що в Україні є факти макростабілізації. На це, за його словами, впливають і нещодавні рішення уряду про зростання соціальних стандартів — зокрема, з 1 грудня мінімальні соціальні стандарти підвищені майже на 10%, загалом на 16,1% за 2016 рік, з 1 січня 2017 року мінімальна зарплата зросте до 3200 гривень, уряд скасував понад 360 нормативних актів у регулятивній сфері.


Під час погоджувальної ради від голів парламентських комітетів пролунало багато критики на адресу урядового варіанта проекту Держбюджету-2017. Депутати, зокрема, звертали увагу на те, що в проекті державного кошторису не враховано потреби місцевого самоврядування, фінансування екстреної медичної допомоги, соціально вразливих груп населення.


Голова Комітету з питань соціальної політики Людмила Денісова зауважила, що так званий «Пакет щастя» (№ 5130) — пакет соціальних законопроектів, які має ухвалити парламент перед затвердженням Держбюджету-2017, — може не пройти через Верховну Раду, бо в багатьох депутатів є суттєві заперечення. Адже уряд тільки на рівні промов обіцяє змінити тарифну сітку для вчителів і лікарів відповідно до зростання мінімальної зарплати, проте на сьогодні такого рішення Кабміну ще немає. «Уряду треба ще попрацювати з парламентом», — зауважила Л. Денісова. Голова Верховної Ради Андрій Парубій додав, що парламент має стати основним майданчиком для доопрацювання проекту Держбюджету на 2017 рік перед його ухваленням у другому читанні та в цілому.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Верховна Рада не є ані судом, ані прокуратурою. Верховна Рада лише надає згоду на притягнення депутата до відповідальності.

 

Факт

 

За час роботи Верховної Ради України восьмого скликання у парламенті зареєстровано 4662 законопроекти, на поточній сесії — 2467 законопроектів. За тиждень парламент приймає 30—40 законопроектів.

 

Микола Кучер, Юлія Тимошенко, Олег Березюк.

 

Андрій Іванчук, Вікторія Сюмар, Сергій Пашинський.



Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.