Кабінет Міністрів України підтримав проект постанови Рівненської ОДА, якою дозволив державним підприємствам «Укрбурштин» та «Бурштин України» проводити рекультивацію пошкоджених унаслідок нелегального видобутку бурштину земель.


Цю постанову ініціювала Рівненська ОДА, а з проханням про її підтримку голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко особисто звертався до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.


— На місцях нелегального видобутку бурштину залишаються «місячні пейзажі». Це призводить до знищення лісів у північних районах області. Тож саме для того, аби не поглиблювати екологічної катастрофи, ми й ініціювали цю постанову, яка дозволила б підприємствам «прибирати» після нелегальних копачів, — розповідає Олексій Муляренко.


За словами голови Рівненської ОДА, згідно з ухваленою постановою, перед тим, як проводити рекультивацію, має бути сформовано та оприлюднено перелік таких земельних ділянок, виготовлено проектну документацію рекультивації та отримано дозвіл на видобуток. Адже на цих землях є залишки бурштину, який не змогли видобути помповим методом.


— Спочатку Держземагентство має створити реєстр лісових земель, які були пошкоджені нелегальними копачами, та оприлюднити його. Після цього «Укрбурштин» або «Бурштин України» замовляють та виготовляють проект рекультивації і беруть спецдозвіл у Держгеонадра. Лише після отримання цього дозволу вони можуть приступати до проведення рекультивації, — пояснив голова РОДА Олексій Муляренко, наголосивши при цьому, що згадана постанова стосується виключно земель, які постраждали від нелегального видобутку бурштину, і тільки в лісах північних районів Рівненщини.


Про це «Голосу України» повідомили в Рівненській ОДА.