У селі Будераж, що в Здолбунівському районі на Рівненщині, наприкінці 1943 року пройшла важлива подія визвольного спрямування —  Перша конференція поневолених народів Східної Європи та Азії. Тоді у ній, організованій ОУН, взяли участь 39 делегатів тринадцяти різних національностей. Серед її співорганізаторів був, зокрема, легендарний Роман Шухевич. Нині через 73 роки історичний захід отримав, по суті, своє продовження і пройшов під егідою єдності народів проти російського імперіалізму та шовінізму.


Місцем проведення науково-практичної конференції «Антибільшовицький блок народів як передумова створення єдиного фронту проти кремлівської агресії» знову став Будераж. До цього села з’їхалися представники півтора десятка національностей із усієї України. Це й народні депутати України, посадовці, громадські діячі, доктори наук, професори, викладачі університетів, історики, краєзнавці, письменники. Були і родичі учасників Будеразької конференції 1943 року.


Головними обговорюваними питаннями стали два: уроки історичної минувшини та як зупинити нинішню агресію Росії. Учасники заходу також взяли участь в освяченні пам’ятника на честь Конференції поневолених народів, відвідали Повстанські могили, Гурбенський монастир та вшанували світлу пам’ять воїнів, які поклали життя за визволення України.


Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.


Млинів 
Рівненської області.

Під час конференції.


Фото автора.