У курортному Скадовську — скандал. Депутати тамтешньої райради «збунтувалися» проти скорочення значної частини місць у районній лікарні (така пропозиція наполегливо лобіюється виконавчою владою). Голова райради Олег Старенький у бесіді з кореспондентом «Голосу України» пояснив: протягом останнього півріччя орган місцевого самоврядування отримав від Херсонської обласної та районної державних адміністрацій кілька звернень із рекомендаціями «оптимізувати» кількість ліжко-місць у ЦРЛ. І хоч як дивно, різні чиновники називали різні цифри: одні пропонували скорочення одразу 73 місць із 221 наявного, інші «задовольнялися» двома десятками.

 

«Оскільки жодного разу ми не побачили економічного та законодавчого обґрунтування, чому взагалі маємо узгоджувати скорочення, депутати ухвалили зібрати ці листи докупи і повернути до обласного департаменту охорони здоров’я ОДА, щоб там надали вичерпні роз’яснення. До отримання відповіді жодного рішення з цього приводу обговорювати не будемо», — наголошує Олег Старенький.


І депутати, і мешканці Скадовська переконані, що медична реформа у виконанні чиновників взагалі не враховує реалій курортної зони. Якщо в інших районах населення з року в рік зменшується, і скорочення місць у тамтешніх стаціонарах справді відповідає сучасним реаліям, то в Скадовську ситуація геть інша. За населення району 49 тисяч осіб минулого літа сюди на відпочинок прибули понад 1,2 мільйона гостей. До того ж усі вони розташувалися переважно в районному центрі та двох прибережних селах — Лазурне й Красне. Відповідно, кількість ліжко-місць у лікарнях Скадовська й Лазурного бодай протягом курортного сезону треба було б збільшувати пропорційно напливу людей, а цього ніхто й не подумав робити. Добре, що влітку обійшлося без масових захворювань чи кровопролитних катастроф. А, не доведи Боже, якщо таке нещастя все-таки станеться в майбутньому, куди зі Скадовська вивозитимуть «тяжких» пацієнтів — у Херсон чи одразу до Києва, де лікарень більше?


До речі, проблема стосується не тільки Скадовська. Схожий дисбаланс між кількістю потенційних споживачів медичних послуг виникає й на узбережжі Азовського моря — у Генічеському районі, де влітку 2016-го курортників «зашкалило» за півмільйона. Аналогічно — в Голопристанському районі, де сотні тисяч приїжджих заповнюють прибережні села Залізний Порт і Приморське. Поліція на цей час відкриває в курортній зоні додаткові опорні пункти, щоб оперативно реагувати на термінові виклики, а от про додаткові дільничні лікарні чи амбулаторії на узбережжі щось не чути. Мабуть, реформами вони не передбачені.