Від «благодійників» подітися нікуди


На Херсонщині — чергове гучне викриття розкрадачів природних ресурсів. В Олешківському районі області прокуратура та поліція виявили одразу кілька нелегальних кар’єрів на території місцевого держлісгоспу, де під «прикриттям» намірів із будівництва протипожежних водойм у промислових масштабах видобували пісок. Його мали здавати на зберігання, а натомість продавали по 120 гривень за тонну. До того ж продали, за попередніми підрахунками, майже сім тисяч тонн. І невідомо, в чиїх кишенях осів виторг.


Як з’ясували правоохоронці, схема розкрадання природних ресурсів була багатоступенева. Насамперед директор Олешківського лісгоспу Віталій Нефьодов підписав з якоюсь доброчинною організацією договір про будівництво протипожежних водойм та ґрунтових доріг до них. Далі «доброчинці» наймали субпідрядників і вже ті вивозили природний ресурс на так звані майданчики зберігання, звідки пісок і розпродували.


«Про договір нічого не знали»


В Олешківському держлісгоспі посадовці стверджують, що діяли в межах своїх повноважень, і винними себе не вважають: до рук, мовляв, ні копійки не прилипло. А те, що на тих руках скромно виблискують золоті годинники, — звичайний збіг. І от що натомість каже з цього приводу начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Тищенко: «Договір про будівництво протипожежних водойм із доброчинною організацією з управлінням директор Олешківського ЛГ Віталій Нефьодов не узгоджував. Щойно ми дізналися про його існування, самі поставили до відома прокуратуру. Сам Віталій Нефьодов переїхав до Херсонщини з окупованого Криму. Коли проходив конкурс на заняття вакансії директора лісгоспу, він виставив свою кандидатуру, і вона виявилася єдиною, тож його і призначили на цю посаду. Тепер обставини «будівництва» та відповідальність директора вивчатиме не тільки слідство, а й комісія Держліс-агентства України, яку очікуємо за кілька днів».


А ось яку обіцянку дав голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.


Від «доброчинців» — ні гвіздка, ні гривні


Цікаво, що «доброчинці», котрі підрядилися будувати протипожежні водойми, декларували наміри підтримувати розвиток нещодавно створеного Національного природного парку «Олешківські піски». Але його директор Андрій Непрокін у бесіді з власкором «Голосу України» заявив: «Про існування доброчинної організації особисто я дізнався після телефонного дзвінка з обласної прокуратури. Можу цілком офіційно підтвердити, що від згаданих «благодійників» парк не отримав ані гривні, ані гвіздка, ані літра бензину».


Махінації із розпродуванням «дармового» піску, замаскованого під будівництво протипожежних водойм, на Херсонщині аж ніяк не сьогодні пішли в хід. Будувати ці водойми треба, бо лісові пожежі на лівобережжі Дніпра влітку виникають частенько, а возити воду по піщаних дюнах з річки чи сільських водогонів і важко, і довго. Соснові насадження в Олешківській пустелі перебувають у віданні держави, але держава коштів на будівництво цих водойм не виділяє вже із чверть століття. Тому раз на кілька років районний лісгосп знаходить чергового підрядника, котрий зголошується працювати за нехитрою угодою: ми тобі водойму викопаємо — а ти нам пісок віддаси. От тільки прокуратура вважає, що це не підряд, а неліцензований видобуток цінних природних ресурсів. І «роботи з облаштування протипожежних споруд» закінчуються обшуками, кримінальними справами, гучними відставками. А за кілька років знову знаходяться метикуваті хлопці, налаштовані повторити старий трюк. Наслідки — ті самі.


Херсонська область.

ЦИТАТА

«Під виглядом проведення ремонтних робіт на дорогах області й залучення спеціальної техніки нібито для перевезення виробничих матеріалів, насправді розкрадається національне надбання та головний природний ресурс Херсонської області. Обласна державна адміністрація разом із прокуратурою Херсонщини пильно стежитимуть за перебігом проведення оперативних дій і слідства щодо зазначеної справи. Сподіваємося, що, незважаючи на причетність приватних підприємств або державних установ, до злочинців будуть застосовані відповідні покарання».


З офіційного сайту Херсонської ОДА.