До кінця року в Україні буде створено 367 об’єднаних територіальних громад (у перший рік проведення реформи їх було лише 159). Процес утворення ОТГ набирає обертів і може завершитися вже восени наступного року, вважають деякі експерти. Посприяти цьому має низка законопроектів, які перебувають у Верховній Раді, зокрема так званий проект про олійну пляму (реєстр. №4772 ).

Відтак, у нас є всі шанси стати рекордсменами у проведенні реформи. Адже скажімо, у Швейцарії від старту і до часу об’єднання першої громади минуло майже 10 років. Польщі на реформу знадобилося вісім років. У нас же втілення змін відбувається щонайменше утричі швидше. І не дивно, оскільки понад 70 відсотків громадян позитивно оцінюють наслідки децентралізації. Щоправда, такі темпи породжують низку проблем. Одна з них, і, напевно, головна, — нестача кадрів. Лідерів, які могли би не лише ініціювати об’єднання, а й потім очолити його, вважає віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Нині вже працює низка навчальних центрів і планується відкриття нових.

 

Кадрове питання одним із найгостріших називає й директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. До речі, його та Юрія Ганущака називають батьками децентралізації. «Сьогодні, коли в Україні реально реалізовується реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, питання посилення кадрової спроможності місцевого самоврядування стоїть дуже гостро. Вирішити цю проблему винятково тренінгами, що проводяться за кошти донорських організацій, неможливо. Тут потрібні зусилля держави», — переконаний А. Ткачук.


Власне, Кабінет Міністрів ухвалив три відповідні документи. Проте вони так і залишилися на папері. З огляду на це, переконаний експерт, необхідно повернутись до них, здійснити актуалізацію та розпочати створення нової системи підготовки кадрів для органів місцевого самоврядування, підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад. Перед загрозою зриву децентралізація часто опинялася й через неузгодженість дій окремих міністерств. Так було, скажімо, під час ухвалення проекту держбюджету на 2016 рік. Тоді пропозиції Мінфіну фактично звели нанівець бюджетну децентралізацію, яка принесла громадам значні кошти і упевненість у правильності курсу на реформу. Аби подібна ситуація не повторилася, 11 листопада представники десяти міністерств підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо підтримки впровадження секторальної децентралізації. Мета документа — досягти спільного бачення реформи децентралізації, методологічно сприяти поглибленню її секторального виміру. Координувати діяльність між Мінрегіоном та іншими центральними органами виконавчої влади має координаційний центр.


Саме на секторальній децентралізації й буде зроблено акцент наступного року. Принаймні, на цьому в інтерв’ю одному з українських видань наголосив Геннадій Зубко. Йдеться, зокрема, про формування опорних шкіл, госпітальних округів, покращення надання адміністративних послуг тощо. Нині, за словами віце-прем’єра, Мінрегіон спільно з дев’ятьма міністерствами впроваджує так званий Офіс секторальної підтримки, який вестиме реформу кожного з міністерств. Принаймні медична реформа, яка стартує у 2017 році, враховуватиме децентралізацію повноважень та ресурсів, значна частина яких перейде на рівень спроможних громад, заявили в МОЗ.


Щоправда, сказати своє слово — ухвалити необхідні проекти законів — має й Верховна Рада. Прийняти документи, які сприятимуть створенню спроможних громад, закликали і в Представництві Європейського Союзу в Україні. Якщо це станеться, принаймні, буде підтримано проект закону щодо добровільного приєднання територіальних громад (реєстр. № 4772), Рубікон реформи буде пройдено, переконаний Юрій Ганущак. Відтак, припускає він, процес добровільного об’єднання громад може завершиться в листопаді 2017 року.

Довідково 

У проекті державного бюджету на 2017 рік продовжиться процес децентралізації. Зокрема, буде зміцнюватися фінансове забезпечення місцевих громад. Так, обсяг доходів місцевих бюджетів наступного року зросте на 25 млрд. грн., або на 16%, і становитиме 175 млрд. грн.