Минув рік відтоді, як відбулася перша сесія Шишацької селищної ради в новій якості. Адже йшлося вже про самоврядний орган новоствореної об’єднаної територіальної громади. Остання, крім селища-райцентру, об’єднала ще 11 сільрад району, власне, їхню абсолютну більшість, за винятком двох. Згадана ОТГ стала однією з найбільших у нашій державі. Тепер уже можна сказати з певністю — й однією з найчисельніших та найжиттєздатніших.


Послухали скептиків і зробили... навпаки


Хоча скептики пророкували такому «гіганту» якщо не смерть, то принаймні остаточний занепад «патронованої» ним сільської глибинки. Бо, мовляв, левова частка коштів тепер осідатиме у «столиці» громади, використовуватимуть їх переважно на утримання чиновників, яких побільшало, а на віддалені села просто махнуть рукою... Далеко не всіх переконували навіть розрахунки, що засвідчували: якщо раніше всі суб’єкти об’єднання до своїх скарбниць за рік назбирували загалом 50 мільйонів гривень, то тепер зведений бюджет громади становитиме майже 110 млн. грн.


Чи доходять ті додаткові кошти до сільських мешканців? Судіть самі. Пріоритетними напрямами поступу повпреди ОТГ із усіх населених пунктів визначили оновлення закладів медицини та освіти, а також розвиток комунального господарства. Ще кілька років тому за підтримки китів місцевого агробізнесу в довколишніх селах почали капітально ремонтувати фельдшерсько-акушерські пункти. Після створення ОТГ ця справа одержала, як то кажуть, друге дихання. Тож сьогодні тут оновлено вже понад півдесятка ФАПів. Раніше фактично кожен із них мав жалюгідний вигляд, а тепер ті найвіддаленіші «острівці» нашої медицини стають справжньою окрасою того чи іншого населеного пункту.


Нещодавно керівники області, профільні посадовці та журналісти оглянули приміщення фельдшерсько-акушерського пункту в селі Гоголеве. Його реконструкція вже завершується. Раніше в цій будівлі знаходилася сільрада. Після відкриття ФАП обслуговуватиме мешканців п’яти сіл, у перспективі на його базі планують відкрити амбулаторію сімейної медицини. Водночас у Шишаках тривають масштабні роботи з реконструкції центру первинної медико-санітарної допомоги, тобто колишньої районної поліклініки. Водночас чималу споруду ще й утеплюють зовні. На все те левова частка коштів (понад п’ять мільйонів гривень) «капає» з Державного фонду регіонального розвитку. Однак без нарощення власних фінансових й інших «м’язів» громади про таку допомогу годі було б і мріяти.


Точка опори — не лише для опорної школи


Вагомою є підтримка держави і в оновленні Шишацької спеціалізованої школи ім. В. Вернадського, яка стала однією з трьох опорних на Полтавщині. Ремонтні роботи, оснащення кабінетів, термомодернізація тут також тривають. Не залишилася осторонь від тих клопотів і об’єднана громада. Спочатку з її бюджету планували виділити один мільйон гривень. Та після того як оцінили реальні можливості кошторису, для «рідної» школи знайшли ще півмільйона.


За таких обставин у перспективах опорного навчального закладу ніхто не сумнівається. А як почуваютcя набагато менші й, відповідно, незрівнянно «бідніші» школи у віддалених селах? Одну з них — ту, що в Покровському (колишньому Куйбишевому), — гості з Полтави відвідали також зовсім недавно. Власне, йдеться про «залишки» тамтешньої загальноосвітньої школи. Ще раніше з огляду на демографічну ситуацію утримувати величезне приміщення останньої стало недоцільно. Тож у ньому після реконструкції розмістили сучасний центр органічного землеробства відомого місцевого підприємства «Агроекологія», а учнівський контингент «влився» в розташовану на центральній садибі господарства Михайликівську школу.


Водночас у колишній колгоспній конторі облаштували початкову школу для учнів 1-4- х класів. Сьогодні тут навчаються 14 діток, хоча минулого року їх було 18... Можна, звісно, закрити їхню альма-матер і щодня ранесенько будити малечу на автобус, але то було б, мабуть, просто знущанням з неї. Задля економії коштів у цій школі відмовилися від газового опалення й установили твердопаливний котел, щоб топити дровами. Під час відвідин закладу автор цих рядків переконався в тому, що тут тепло і затишно.


Ще важливіше те, що наймолодші школярики, хоч і без шику, навчаються поблизу своїх домівок і, власне, живуть повноцінним життям, розвивають свої таланти. Під час нашого приїзду представники «Агроекології» вручили заслужені нагороди переможцям і призерам тематичного конкурсу малюнків — ними стали практично всі учні (на знімку). Разом із педагогами вони сподіваються на те, що саме зміцнення об’єднаної територіальної громади дозволить зберегти і їхню школу, й рідне село.

 


Масштабні проекти? Це вже не фантастика


Тим паче за умов, коли в ОТГ навіть таку «дрібноту» не забувають за набагато масштабнішими проектами. Деякі з них справді вражають. Адже саме Шишацька об’єднана територіальна громада першою в Україні взялася створювати сучасну місцеву пожежну частину за прикладами міст і селищ Німеччини. Поява власного комунгоспу і набагато вагоміше, ніж було раніше, фінансове підґрунтя дозволяє подбати про виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію полігона твердих побутових відходів й оновлення системи централізованого водопостачання. Нарешті, як то кажуть, дійшли руки й до задавненої «ахіллесової п’яти» нашої сільської глибинки — доріг.


Досить сказати, що цьогоріч у Шишацькій ОТГ на ремонт шляхів тільки загального користування виділили майже три мільйони гривень. Тож їх оновлення помітне не лише в райцентрі. У цьому напрямку можна було б рухатися швидше, якби вистачало потужностей дорожньо-ремонтної інфраструктури, що останніми роками в районах фактично «добивалася». Тепер разом треба її «піднімати». А заодно продовжувати реалізацію програми відновлення та налагодження автобусного сполучення не лише з райцентром, а й між селами громади. Попереду ще дуже багато роботи. Та саме для того, щоб втілити донедавна, здавалося б, фантастичні плани в життя, мешканці гоголівського краю об’єдналися в одну велику родину.


Полтавська область.


Фото автора.