Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив постійно діючу експозицію фотопроекту «Коли закінчиться війна...» (на знімку). У виставці використовуються роботи військового фотографа-волонтера Дмитра Муравського із різних циклів проекту: «Рани війни», «Обличчя війни», «Обійми війни» тощо (2014—2016 роки).

 


«Важливо, аби в Верховній Раді, проходячи на робочі місця, кожен народний депутат, журналісти пам’ятали, що ми парламент воюючої країни, яка веде боротьбу за свою незалежність. Дивіться в очі бійців на фотографіях. Можливо, тоді в нас буде більше розуміння нашої відповідальності, котру маємо нести не тільки перед нашими попередниками, які воювали за незалежність, а й сьогоднішнім поколінням, та дітьми. Бо від того, яку державу ми їм залишимо, визначатиметься їхнє майбутнє», — наголосив Андрій Парубій.


«За останні три роки фактично заново була відроджена українська армія і загартована у війні. Ми не чекали цієї війни, але, коли прийшов день, прямо з Майдану тисячі волонтерів і добровольців пішли на передову, щоб захистити українську державу, спокій і мир у своїх домівках», — зазначив глава парламенту.


Андрій Парубій зауважив, що українські військові і добровольці зупинили одну з найбільших мілітарних потуг у світі — Російську імперію. Сьогодні в це важко повірити.


«Це українська армія влітку 2014 року перейшла в контрнаступ, визволяла місто за містом. І тільки, коли ввійшли на підмогу в величезній кількості регулярні війська Російської Федерації, героїчний наступ українських військ зупинився. Але тоді відчайдушними силами наші військові і волонтери визволили дві третини окупованих територій», — нагадав Голова Верховної Ради.



Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.