Олександр БІЛОВОЛ, група «Партія 


«Відродження»:


— Хотів би зупинитися на деяких питаннях, які хвилюють нашу державу. Одним із них є санітарно-епідеміологічна ситуація. Стан вакцинації населення на сьогодні є катастрофічним. Загальнодержавна програма імунопрофілактики, прийнята у 2009 році, сплила минулого року. А Міністерство охорони здоров’я не внесло оновленої програми національної стратегії профілактики інфекційних хвороб. Обсяги вакцинації на сьогодні досягли найнижчих рівнів за всі роки незалежності нашої держави... Тож хочу закликати Верховну Раду спільно з Кабінетом Міністрів розглянути це питання на засіданні уряду, внести конкретні пропозиції та розв’язати цю нагальну проблему.


Максим БУРБАК, 


фракція «Народного фронту»:


— Два з половиною роки «Народний фронт» заявляє про системну дискредитаційну кампанію проти нашого лідера Арсенія Яценюка, проти уряду, який він очолював. Брудна інформаційна атака мала організований та безпрецедентно масштабний характер... Сьогодні українське суспільство отримало шокуючі підтвердження, як за корупційні гроші в Україні можна міняти уряди, вбивати довіру до ефективних прозахідних керівників на найвищих посадах. Ідеться про державний злочин, коли мафія реалізує свої інтереси на найвищих щаблях влади. Британська газета The Іndependent опублікувала зізнання Онищенка, який донедавна сидів у цій залі. Він розповів, як на замовлення організовував цькування Арсенія Яценюка через те, що прем’єр заважав корупційним злочинам...


Ми вимагаємо від НАБУ, Антикорупційної прокуратури назвати ім’я замовника і виконавців цих брудних технологій. Прошу вважати мій виступ офіційним зверненням до ГПУ та НАБУ.


Ярослав МОСКАЛЕНКО, 


група «Воля народу»:


— У країні панує хаос. Представники правоохоронних органів стріляють одне в одного. Прокуратура заарештовує представників НАБУ, корупціонери заявляють про боротьбу з корупцією. Дякувати Богові, що є органи місцевого самоврядування, які у своїй більшості покликані жити і працювати для людей. Сьогодні більшість цього плуга тягнуть саме органи місцевого самоврядування, тримаючи владу на плаву. Напередодні їх професійного свята хочу привітати представників самоврядних органів.


Окремо хочу заявити про безвіз. Наші міжнародні партнери знову шантажують нас, мовляв, зніміть мораторій на кругляк і ми проголосуємо за безвіз. Хочу сказати: ті, хто закликає зняти мораторій, у своїх країнах забороняють не те що експорт, а й вирубку лісів. Хочу сказати: будуйте фабрики на нашій території, створюйте робочі місця, сплачуйте податки. А потім експортуйте готову продукцію. Це стосується не лише лісу, а й 
усієї сировинної бази.


Ірина ЛУЦЕНКО, 
фракція Блоку Петра Порошенка:


— Україна святкує День Збройних Сил. Наша фракція приєднується до привітань наших воїнів. Але ми ставимо собі запитання: чи все ми, депутати, зробили для ефективної оборони країни? З одного боку, спільними зусиллями влади, волонтерів і всього українського народу відновлено боєздатні укомплектовані Збройні Сили. З другого — парламент і далі продовжує провалюватися в болото суто політичних протистоянь, взаємних брудних звинувачень, підозр та ігрищ. Ми ніби забули, що на Донбасі стоїть ворог, який щодня готовий атакувати нашу територію. Що Крим окупанти перетворили з курортної зони на плацдарм, військову базу, яка створює загрозу Україні та всьому Чорноморському узбережжю.


У своєму зверненні до Верховної Ради Президент назвав закон про спецконфіскацію важливим джерелом фінансування оборонного замовлення. Тож, на нашу думку, настав час платити за боргами. Я не бачу причин, якими ми зможемо пояснити відстрочення ухвалення закону про спецконфіскацію.


Олег ЛЯШКО, 


фракція Радикальної партії:


— Виповнюється 25 років із дня відновлення Збройних Сил України. Наша політична команда разом з усіма українцями вітає захисників. Кожен має зрозуміти: хто не годує свою армію, годуватиме чужу. У 2013 році, коли розпочалася російська агресія, армію довелося створювати фактично з нуля. Нині маємо одне з найпотужніших військ в Європі, яке є гарантом нашого суверенітету та незалежності. Але бійці захищають країну не для того, щоб її грабували, не для того, щоб у цьому залі і поза його межами процвітала корупція. Наша фракція вимагає розслідування політичної корупції — як продавалися депутати, хто брав гроші, хто продавав міністерські посади... Усі причетні до цього мають сидіти.


Юрій БОЙКО, 


фракція Опозиційного блоку:


— Цей тиждень важливий для всіх громадян і момент істини для парламенту. Ситуацію можна виправити, передусім прийнявши справедливий бюджет. Він має забезпечити гідний рівень соціального захисту. Вимагаємо пенсію на рівні 3,5 тисячі гривень, мінімальну зарплату — 4,5 тисячі, рівень соціальної допомоги повинен бути проіндексований відповідно до інфляції протягом останніх трьох років, тобто вдвічі. Також удвічі мають знизитися комунальні тарифи, необхідно повернути розміри допомоги на народження другої і третьої дитини тощо. Кошторис також повинен мати стимул для економічного зростання, тому його треба формувати на новій податковій базі. Необхідно збільшити і фонд регіонального розвитку.


Олександра КУЖЕЛЬ, 


фракція Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»:


— Потягом дванадцяти днів представники нашої фракції їздили по селах, ходили по хатах наших співвітчизників. Усі говорять тільки про одне — про тарифи. Для громадян і підприємств один куб газу стає в 9,2 тисячі гривень. Люди позакривали власні будинки, сидять на кухнях і опалюють їх за рахунок вирубаних посадок. У хаті середня температура — 11 градусів. Якщо хоч одна людина загине від холоду, відповідальність за це нестимуть всі представники влади. Ми обрали стільки антикорупційних органів, нехай займуться цим питанням. Звертаюся до Президента: збирайте уряд і переглядайте тарифи, бо буде велика біда в країні.


Олег БЕРЕЗЮК, 


фракція «Самопоміч»:


— Українська армія має найбільшу довіру серед народу. Бо ці мужчини і жінки нації сумлінно виконують свої функції і не порушують присягу, яку дали. Парламент і уряд не дотримуються своєї присяги на вірність народу. Ми в цьому залі знецінюємо все: людей і державу. Генеральний прокурор приносить подання на зняття недоторканності з народного депутата Вадима Новинського, а ми йому не довіряємо. Вимагаємо сьогодні внести на розгляд подання на Новинського і включити в порядок денний питання про скасування недоторканності народних депутатів. Щоб допомогти уряду й парламенту приймати якісні рішення, ми виходимо з цього залу, поки не буде внесено подання Генеральної прокуратури.