Сьогодні Верховна Рада планує розглянути законопроект про внесення змін до Податкового кодексу (щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні) (№ 5368). В інтерв’ю «Голосу України» голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна запевнила, що такої кількості позитивних і важливих змін до Податкового кодексу для бізнесу ще не розглядали.

— Наприклад, ми вводимо відкритий реєстр заяв про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу, який буде розміщуватися на сайті Державної фіскальної служби, і всі зможуть подивитися, хто отримав таке розстрочення.


Також упроваджується електронне листування податкового органу із платником — усе спілкування переноситься у відкритий електронний кабінет. Крім того, ми делегуємо контрольно-перевірочну роботу на рівень області і центрального органу, а районні податкові інспекції будуть виконувати виключно сервісні функції, і це великий позитив.


Ще однією важливою нормою для платників стане оприлюднення на сайті ДФС графіка документальних планових перевірок. Ця норма вже існувала, але її прибрали, бо вона незручна для контролюючого органу, але надто важлива для платника!


— Які зміни передбачає законопроект для фізичних осіб?


— Для підприємців, які використовують загальну систему оподаткування, ми надаємо право відображати витрати, пов’язані з господарською діяльністю, до яких відносимо податки, сплачені такою фізичною особою, єдиний внесок на загальне державне страхування, витрати на одержання ліцензії і найголовніше — на амортизацію основних засобів, які використовуються ними в господарській діяльності. Остання проблема існувала дуже давно, але чомусь на державному рівні не вирішувалась.


— Чи передбачено документом нові податкові знижки для фізичних осіб?


— Ми прибрали норму обмеження знижки щодо витрат фізичної особи на навчання. Тобто нині, коли фізична особа подаватиме річну декларацію, вона може показати сплату (відповідних коштів) за дітей і всіх родичів першого ступеня споріднення й отримати повернення сплаченого податку на доходи.


Крім того, протягом року до нас зі сльозами приходили люди, які отримали прощення чи зменшення кредитної заборгованості за рішенням банку. Нині таке «прощення» вважається доходом фізичної особи, і з нього необхідно сплатити податок — 18 відсотків. Люди потрапляли в несправедливу ситуацію, бо банк приймав рішення про прощення боргу, маючи сто відсотків доказів того, що грошей така особа не має. А ви уявляєте, що означає сплатити 18 відсотків від прощеної суми? Нині ми говоримо про те, що держава встановлює розстрочку на три роки для такого боргу. Ця норма була відображена саме після звернень і прохань, що надійшли до нашого комітету.


— А що нового готує законопроект стосовно ПДВ?


— Раніше в разі злиття компаній податковий кредит ніколи не переносився до новоутвореного суб’єкта господарювання. Тепер у такому випадку податковий кредит переходитиме до правонаступника. Обмежуючи таке право, ми штучно зупиняли об’єднання підприємств, тепер сприятимемо їх зростанню.