Наскільки ми хочемо перестати залежати від зовнішніх впливів і наскільки хочемо впливати на світ? Нині нам належить дати відповідь на ці два питання для того, щоб почати рухатися далі у формуванні своєї зовнішньої політики. На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, відкриваючи парламентські слухання на тему «Актуальні питання зовнішньої політики України».


Головним викликом для нинішнього світу є динамічні зміни. Він змінюється у зв’язку із розвитком технологій, збільшенням кількості населення і посиленням загроз, наголосила О. Сироїд. За її словами, саме тому ми можемо спостерігати кризи, які дедалі частіше охоплюють усі міжнародні інститути без винятку. «Напевно, це природно, — сказала вона. — І російська агресія лише стала каталізатором криз, які були неминучі». Нині ні одна міжнародна організація не може повною мірою відповідати викликам — ані ООН, ані Рада Європи, ані ОБСЄ, вважає заступник очільника законодавчого органу. Вразливі всі. «Хоч би скільки ми говорили і зустрічалися з представниками урядів інших держав, — каже вона, — поки що немає відповіді, як має світ виглядати по-новому». Але кожна держава шукає відповіді й осмислює цей етап. Серед них і Росія, яка нещодавно затвердила нову концепцію міжнародної політики. Дуже показову і агресивну концепцію тотальної загрози.


Україна теж шукає відповіді на зовнішньополітичні виклики. «Наша загроза — це не 400 кілометрів лінії зіткнення, — підкреслила О. Сироїд. — Це 6 тисяч кілометрів, які межують або з Ро-сією, або з її союзниками». Також нам необхідно замислитися про обмеження присутності Росії в нашій економіці. На думку заступника глави парламенту, це теж питання зовнішньої політики, бо це пошук нових ринків та інвестиційних партнерів. Водночас не менш важливо, наголосила вона, думати над тим, як доносити інформацію про нашу країну, щоб протистояти пропаганді, на яку Росія витрачає шалені кошти. Тут, на думку парламентарія, на нашому боці єдина і найпотужніша зброя — правда про війну.


Докладніше про парламентські слухання читайте в наступному номері «Голосу України».