Півроку тому на наше запрошення до редакції завітала голова Калинівської селищної ради Васильківського району Київщини Юлія Олексенко (на знімку). Розповіла про буття громади, проблеми, звершення і наміри ради, проекти і перспективи розвитку селища з шеститисячним населенням. В інтерв’ю, яке згодом було надруковане, йшла мова про можливості створення об’єднаної громади з центром у Калинівці, до складу якої можуть увійти кілька інших населених пунктів. І ось новина — рішенням Київської обласної ради Калинівку затверджено центром об’єднаної громади, куди мають увійти також Дібрівська, Варовицька, Плесецька, Дзвінківська та Данилівська сільські ради з приналежними селами, яких загалом 11. Тепер необхідно пройти складну процедуру створення та узаконення нової громади.

 

— Ініціатива щодо об’єднання йшла від вас чи від сільських рад? — запитуємо у Юлії Олексенко.


— На жаль, і це ситуація загальнодержавна, голови сільрад у більшості своїй цього не хочуть. Проте у мешканців сіл ставлення інше. У нашому випадку, насамперед, у молоді. І у неї свої аргументи: «Ми ж до вас і в садочок дітей своїх водимо, і до школи. І на футбол до вас хочемо. Є і амбулаторія, і будинок культури. Тобто всі послуги отримуємо у вас». Та й межу навіть важко знайти. Так історично склалося, що ми вже існуємо в одному просторі».


— Отже, переконливою агіткою за об’єднання є саме кращі можливості, чи не так?


— Саме так. Тим більше, що села навколо Калинівки розташовані дуже близько, з деякими навіть межі спільні. А отже, різницю в умовах життя їх мешканці бачать на власні очі. Як і те, що, зокрема, робиться в Калинівці для її подальшого розвитку. Цей рік, до речі, виявився для нас досить вдалим — ми гарно попрацювали. Нам виділили з обласного бюджету майже 3 млн. грн. на капітальний ремонт Будинку культури та частково на асфальтування і 2,5 млн. на реконструкцію загальноосвітньої школи № 1 для розширення дитячого садочка. Одну групу ми переобладнуємо, а ще одну — добудовуємо. І найближчим часом у нас додатково ще 60 діток підуть у дитсадок. Це повністю на цей момент розв’яже проблему забезпечення місцями в дошкільних закладах. За рахунок місцевого бюджету продовжили облаштування Центрального парку, почистили і привели в належний стан ставок біля Парку Слави, укріпили береги, обладнали доріжки, щоб людям було зручно та приємно проводити тут свій вільний час. Завершуємо будівництво скверу біля ЗОШ №2. Плануємо відкрити його 19 грудня, щоб зробити подарунок дітям до Дня Святого Миколая. Чимало зробили в плані асфальтування доріг і облаштування тротуарів, ремонту системи водопостачання та водовідведення, перекрили дахи трьох багатоповерхових будинків — це нагальні питання, які турбують людей. У нас обліковується 36 учасників антитерористичної операції. Ми внесли зміни до програми «Турбота». Раніше вона функціонувала лише в інтересах учасників АТО, онкохворих та інвалідів першої групи. Цього року масштаби її впливу розширили. За наявності необхідних документів допомагаємо всім тяжкохворим (а не тільки онко) та тим, хто дуже потребує фінансової допомоги. Так, двоє калинівчан потребують постійного гемодіалізу, кожному щомісяця потрібно 5 тис. грн. Ми їм допомагаємо, оплачуємо це лікування. Вже витратили на це 60 тис. грн. А взагалі за програмою «Турбота» надано фінансової допомоги на більш як 200 тис. грн.


— Чи маєте свій Центр надання адміністративних послуг?


— Сьогодні в селищній раді вже працює спеціаліст з реєстрації місця проживання фізичних осіб, тобто паспортист, та спеціаліст з реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, який, до речі, обслуговує не лише Калинівку. До нас з питань реєстрації речових прав (оформлення прав власності на нерухомість і на земельні ділянки) можуть звертатися і звертаються мешканці найближчих сіл, оскільки це зручно, черг немає, надання послуг на належному рівні. Також маємо штатного юриста, який за необхідності надає консультації людям, що звертаються. Вакантними, поки що, залишаються посади кадастрового реєстратора і фахівця з архібудконтролю. Хочу сказати, що їх заповнення непроста справа, так як потрібно, щоб людина, з одного боку, бажала служити громаді, а з другого, мала відповідну кваліфікацію і досвід роботи.


Забезпечено також прийом фахівцями газової служби, на який, окрім калинівчан, приходять також мешканці навколишніх сіл. Бо, знову ж таки, зручно. Наразі замовили і виготовили проект реконструкції приміщення комунальної власності Калинівської селищної ради. Плануємо добудувати мансардовий поверх для розміщення адмінофісів та Центру надання адмінпослуг. Подали цей проект на розгляд до Мінрегіонбуду з метою включення його до програми державного фінансування. Маємо надію, що частину з потрібних на це 7,5 млн. грн. міністерство нам виділить, і згодом матимемо сучасне приміщення селищної ради та ЦНАПу з широкими можливостями і належними, комфортними умовами, щоб максимально задовольняти людей, з розрахунком, що наші повноваження розширюватимуться.


— А що плануєте робити для сіл, які ввійдуть до об’єднаної громади?


— У селах, приміром, немає водовідведення, водопостачання. Але це треба облаштовувати, будувати комунікації, бо люди хочуть їх мати, хочуть пити якісну, контрольовану воду. Другий важливий момент — безпека. У Калинівці встановлено 24 сучасні потужні відеокамери. Хочемо їх кількість збільшити, для чого вже придбали потужний сервер, до якого в майбутньому можемо під’єднати до 200 камер. Новий сервер довше зберігатиме інформацію. Тобто в перспективі такі засоби безпеки можна облаштувати і в селах. Зараз непростий час, і варто застосовувати всі можливі засоби. Ще важливі такі чинники, як асфальтування доріг і тротуарів, вивезення сміття, обладнання спортмайданчиків. У Калинівці є сучасне футбольне поле з певною інфраструктурою. Збудували його і відкрили 24 серпня 2015 року. А нещодавно селищна рада встановила поряд силові тренажери. Є дитячі ігрові майданчики та спортивні тренажери. Молодь сіл теж хоче цим користуватися, бачить, що Калинівка розвивається. І все інше, що вже у нас є, буде доступним і для мешканців сіл — членів об’єднаної громади.


— Селищу є куди розширюватись?


— Так. Ми замовили проект внесення змін до генплану, який включить в себе всі можливі перспективи розвитку селища з врахуванням інтересів об’єднаної громади, за створення якої ми дуже вболіваємо. Тобто з’являється перспектива будуватися, мати відповідні комунікації, якісні дороги, започатковувати бізнес, розвивати виробництво.


— Наскільки Калинівка і села, що ввійдуть до складу об’єднаної громади, можуть бути цікавими для інвесторів?


— Всі вони розташовані недалеко від столиці, поруч з автотрасою Київ — Одеса. А це — зручна транспортна розв’язка, залізниця з потужним вузлом, автобусне сполучення. У нас активний вторинний ринок житлової нерухомості, активно розбудовується приватний сектор, з’явилися нові масиви. Виготовлено техніко-економічне обгрунтування реконструкції очисних споруд. Якщо будуть збудовані нові сучасні очисні споруди, то відкриється можливість будівництва багатоповерхових житлових будинків. А це покращення житлових умов наших громадян. Ми впевнені в своїй перспективі й за підтримки райдержадміністрації та райради прагнемо робити все, щоб вона ставала реальністю.


Розмовляв Віктор КОЛОМАК.


Київ.


Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.