Деяким фігурантам кримінальних проваджень вдалося втекти, хтось знайшов мільйони гривень для застави, інші перебувають за ґратами.


Нинішній рік — досить спекотний для борців із корупцією. Правоохоронці мало не щодня затримують високопосадовців: суддів, прокурорів, топ-менеджерів великих державних компаній, навіть народних депутатів. За інформацією НАБУ, наразі лише детективи відомства ведуть понад 200 таких кримінальних розслідувань. Якими гучними справами сьогодні займаються правоохоронці, а також про їхні перспективи дізнавався кореспондент «Голосу України».


Справа Онищенка


Олександр Онищенко входить у топ-100 найбагатших людей України (рейтинг журналу Форбс. — Авт.). За версією слідчих, він контролює декілька українських газодобувних компаній, які, за даними Державної фіскальної служби, не заплатили у 2015 році 1,4 мільярда гривень ренти. Компанії оформляли розстрочку боргу, але все одно не платили. У ДФС також виявили факти не-сплати податків за подальшої реалізації газу.


Правоохоронці провели обшуки у Львові, Дніпрі та Києві на контрольованих О. Онищенком газодобувних підприємствах. Його підозрюють у створенні злочинного угруповання та схем, які завдали державі збитків на суму майже 3 мільярди гривень шляхом виведення коштів із держпідприємства «Укргазвидобування» і несплати рентних платежів.


За даними НАБУ, на підприємствах Онищенка, які становлять 79 відсотків приватного газового ринку в Україні, навмисно продавали газ фіктивним структурам за цінами, що в кілька разів нижчі за ринкові. Надалі блакитне паливо продавали вже за ринковою ціною кінцевому споживачу або іншим трейдерам. Унаслідок чого «Укргазвидобування» недоотримала майже 1,6 мільярда гривень. Ще 1,3 мільярда гривень держава недоотримала у вигляді ренти, яка залежить від ціни реалізації газу.


Нагадаємо, 27 липня Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру О. Онищенку, а спеціалізована антикорупційна прокуратура передала його адвокатам та родичам народного депутата. Як відомо, раніше, 5 липня, парламент дав згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт О. Онищенка. Утім, сам депутат, не очікуючи результатів голосування, втік із країни.


Найдорожчі справи, які нині розслідують детективи Бюро: «Газова схема Онищенка» на суму майже 3 мільярди гривень (загалом 12 підозрюваних); «Кіотські кошти» на суму 480 мільйонів гривень (фігурантом справи виступає колишній директор Державного підприємства «Українські екологічні інвестиції); справа привласнення майна «Запоріжжяобленерго» на суму 450 мільйонів гривень; дорогий газ для Одеського припортового заводу на суму 205 мільйонів гривень; фіктивна закупівля сільгоспобладнання на суму 115 мільйонів гривень «Украгролізингом».


Як повідомили «Голосу Україні» в прес-службі НАБУ, вже найближчим часом матеріали цієї справи передадуть до суду. «На сьогодні основна робота детективів уже зроблена. Днями Артем Ситник повідомляв ЗМІ, що ще один фігурант дав показання і тим самим повністю замкнув ланцюг відносин між членами злочинної організації. Головне нині питання — за-тримання і доправлення в Україну Онищенка. Ми вживаємо всіх процесуальних заходів для цього. Процедура екстрадиції здійснюється відповідно до норм як українського, так і міжнародного законодавства. За нашим законодавством, для направлення запиту про видачу особи (екстрадиції) громадянина, що перебуває на території іншої держави, має бути рішення суду про тримання особи під вартою. Таке рішення суд ухвалює за присутності підозрюваного в залі засідань, що у випадку Олександра Онищенка, який перебуває за межами України, наразі технічно неможливо. Тож за таких обставин необхідно оголошення його в міжнародний розшук для затримання й обрання йому запобіжного заходу. Для цього НАБУ ще в серпні надало Українському бюро Інтерполу всі необхідні документи. Також Національне бюро надало всі необхідні пояснення, які підтверджують відсутність політичних мотивів кримінального переслідування підозрюваного. Рішення про оголошення в міжнародний розшук Олександра Онищенка як народного депутата ухвалює Комісія з контролю за файлами Інтерполу. Засідання, на якому розглядали це питання, вже відбулося. Відтак рішення мають повідомити вже найближчим часом, поінформували там.


Нині, за інформацією деяких ЗМІ, О. Онищенко переховується в Російській Федерації. Однак сам він в ефірі одного з телеканалів заявив, що готує документи для отримання політичного притулку у Великій Британії.


Справа Чауса


Ще один гучний випадок, який розслідує НАБУ, — справа судді Дніпровського району Києва Миколи Чауса. Нагадаємо, що служителя Феміди влітку піймали на хабарі в 150 тисяч доларів. Те, як він зберігав отримані в такий спосіб кошти — у скляній банці, наче консервацію, — тоді викликало жваве обговорення в соцмережах. Чаус, хоча і був суддею районного суду, насправді займався доволі резонансними справами. Саме він приймав рішення проти Автомайдану наприкінці 2013 — на початку 2014 років.


Парламент дав згоду на його арешт запізно: на той час він уже втік із країни. Чи вдасться затримати одіозного служителя Феміди?


«Де він нині перебуває, можна лише здогадуватися. Усе, що можна сказати сьогодні, то це те, що відповідно до обліків Генерального секретаріату Інтерполу, з 11 листопада 2016 року він перебуває в міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції в Україну Його підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4. ст. 368 Кримінального кодексу України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»). Якщо його винуватість буде доведено в суді, йому може загрожувати позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із конфіскацією майна — зазначили в силовому відомстві.


За шість місяців цього року у провадженні детективів НАБУ перебувало 206 кримінальних проваджень, оголошено 102 підозри у скоєнні злочину, за 33 обвинуваченими складено обвинувальні висновки, 31 справу скеровано до суду. Уже ухвалено п’ять вироків суду.


Бурштинова мафія


Ведуть боротьбу з хабарниками й інші силові відомства. Гучна та показова спецоперація, яку чотири місяці тому провели на Рівненщині право-охоронці, отримала несподіване продовження. Андрій Боровик, якого Генпрокурор Юрій Луценко, Голова СБУ Василь Грицак та військовий прокурор Анатолій Матіос назвали головним організатором злочинного угруповання з незаконного видобутку бурштину, намагався через суд поновитися на посаді заступника прокурора Рівненської області.


Нагадаємо: масштабну спецоперацію під назвою «Бурштин» силові відомства провели влітку цього року. 300 оперативників здійснили в області 123 обшуки, під час яких вилучили понад 160 тисяч доларів, 4,7 тисячі євро, більш як 100 тисяч гривень, а також різні коштовності, автомобіль та зброю — кілька автоматів Калашникова, пістолет Макарова, мисливську рушницю й півтори тонни бурштину. Правоохоронці затримали заступника прокурора області, працівника УСБУ, двох колишніх начальників райвідділів поліції та «кримінального авторитета».


Із приміщення прокуратури області А. Боровика вивели в кайданках і посадили в мікроавтобус силовиків. За інформацією СБУ, під час обшуку в нього вдома вилучили валюту та коробку із 12 дорогими годинниками, вартість яких перевищила сотні тисяч доларів.


Показово затримували і колишнього начальника Дубровицького РВ УМВС Сергія Родзіна та старшого інспектора Кузнецовського відділу поліції Анатолія Смолянця, старшого оперуповноваженого відділу контррозвідки
УСБУ в Рівненській області Вадима Федорука. А ще через деякий час слідчі Головної військової прокуратури ГПУ, оперативники Департаменту захисту економіки Національної поліції, ГУБКОЗ СБУ спільно з бійцями підрозділу спецпризначення КОРД затримали прокурора міста Сарни Вадима Топольського. Тоді очільник МВС Арсен Аваков назвав це продовженням спецоперації «Бурштин».


За клопотанням військової прокуратури, всіх затриманих заарештували з правом вийти під заставу чималих сум: від 2 мільйонів до 9 мільйонів гривень як для головного «організатора» Андрія Боровика. Однак він одразу заявив, що таких грошей у нього немає. А вже згодом йому повідомили про підозру у вчиненні ще двох кримінальних правопорушень. Перше — що він перевищив службові повноваження у кримінальному провадженні під час проведення обшуку та затримання осіб. А друге — прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. У зв’язку з цим Голосіївський районний суд змінив запобіжний захід на тримання під вартою без визначення застави. Так само заарештований судом без альтернативи у вигляді застави й прокурор Вадим Топольський.


Решта затриманих хоч і могли вийти під заставу, цим правом так і не скористалися. Грошей вони не заплатили.


Хоча ще в липні заступник глави Нацполіції Вадим Троян повідомив, що вже зібрано повну доказову базу стосовно вини затриманих, а Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що суд над ними відбудеться найближчим часом, всі вони досі перебувають у СІЗО Києва. І коли закінчиться слідство та справа нарешті дійде до суду — невідомо. Не коментують цю інформацію і в ГПУ. «Слідство триває. Про його перебіг ЗМІ обов’язково повідомлять», — сказали у прес-службі відомства.


Тим часом Андрій Боровик, який, до речі, так і не визнав себе винним, а своє затримання назвав «замовленням» керівництва Рівненського УСБУ, намагався навіть поновитися на посаді. Він звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду із позовом до ГПУ щодо скасування наказу від 27 липня про своє звільнення, поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за період вимушеного прогулу. Утім, суд не задовольнив цей позов.


Справа Василишина


Екс-заступника міністра охорони здоров’я України Романа Василишина затримали 8 липня під час спроби отримання хабара. В СБУ повідомили, що високопосадовець систематично отримував кошти від керівництва урологічного центру, розташованого в Олександрівській лікарні в Києві. Він особисто координував схему оплати послуг пацієнтами готівкою без відображення в офіційній звітності. Слідчі встановили, що чиновник щотижня отримував від 50 до 100 тисяч гривень, залежно від кількості проведених центром операцій.


Василишина відсторонили від займаної посади в МОЗ, яку він обіймав з листопада 2015 року. Дніпровський райсуд столиці обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів з можливістю внесення застави в сумі 2 мільйони 856 гривень. 11 липня заставу було внесено, і Василишин вийшов на свободу.


У прес-службі ГПУ повідомили, що досудове розслідування стосовно екс-заступника міністра охорони здоров’я вже завершено. «Василишина підозрюють у порушенні статті «Одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище». Слідчі встановили, що підозрювані «створили систему поборів із практикуючих лікарів за надання їм можливості здійснювати свої функціональні обов’язки, зокрема проводити операції в зазначеній лікарні». Лікарі, в свою чергу, передавали гроші, які отримували від пацієнтів. Обвинувальний акт найближчим часом буде направлено до суду для розгляду по суті», — зазначили в силовому відомстві.


Далі буде.

Коментар


Керівник Головного слідчого управління СБ України Григорій ОСТАФІЙЧУК:


«Служба безпеки України вбачає в діях Олександра Онищенка ознаки державної зради. Останні заяви Онищенка свідчать про протиправні посягання інформаційного характеру, що спрямовані на шкоду суверенітету держави. Керуючись статтею 39 (крайня необхідність) Кримінального кодексу України, СБУ вважає за необхідне оприлюднити окремі фрагменти СМС-листування Андрія Циганкова, адвоката Онищенка, з громадянином Д. Аналізуючи зміст переписки, можна зробити певні висновки: Олександр Онищенко отримав паспорт громадянина РФ. В обмін на натуралізацію він погодився на співпрацю з російською владою для дестабілізації ситуації в Україні з метою ухилення від кримінальної відповідальності. Також він має подвійне громадянство, готує масовану інформаційну атаку на Україну в рамках стратегії, узгодженої з Кремлем.


За інформацією офіційного сайту СБУ.

 

Коментар


Заступник голови Нацполіції Ігор КУПРАНЕЦЬ:


«З початку року працівники департаменту захисту економіки Нацполіції викрили 618 посадовців-хабарників. Наразі 190 особам повідомлено про підозру, а до суду скеровано 443 кримінальні провадження. Серед затриманих голови та депутати рад усіх рівнів, чиновники міськрад та облдержадміністрацій, працівники судів, прокуратури, адвокати, керівники підприємств усіх форм власності та інших сфер діяльності. Середня сума хабара становить 60,4 тисячі гривень.