Дотацію з державного бюджету треба надавати малим і середнім сільгоспвиробникам, а не великим компаніям. Про це під час брифінгу заявили представники Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.


Зокрема, народний депутат Олексій Мушак повідомив, що парламенту пропонують передбачити в Бюджетному кодексі на наступний рік чотири мільярди гривень дотацій для аграріїв. «Це важливо. Але викликають небезпеку механізми розподілу відповідної допомоги. Так, найбільшу дотацію у сумі мільярд гривень отримає не маленький чи середній виробник, а велика компанія з мільярдними доходами», — зауважив парламентарій.

Народний депутат Сергій Хань закликав припинити ганебну практику дерибана державного бюджету. «Агрохолдинги так само, як дрібні й середні фермери претендують на підтримку держави. З наступного року сільгосптоваровиробники сплачуватимуть ПДВ на загальних умовах. Але треба розібратися, кому треба ця підтримка. Ми пропонуємо розподілити дотацію серед малих та середніх виробників», — наголосив він.


Водночас народний депутат Андрій Вадатурський висловився проти запровадження пільг у сільському господарстві, оскільки це призводить до корупції. «Єдине, що можна запропонувати — це зменшити відсотки за кредити. У такий спосіб підтримаємо і легалізуємо маленького фермера, а також зможемо запустити банківський сектор», — сказав парламентарій.